ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΔΝΤ: Κόψτε 14 δισ. μέχρι το 2014

Εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και θα προκληθεί βαθύτερη ύφεση, προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

 
Η προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών που υπήρχαν έως το 2009, οδήγησαν σε μια παρατεταμένη και επιδεινούμενη ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2011 κατά 6,9%, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες. Σε αυτή επισημαίνεται ότι η ύπαρξη πειστικών διαρθρωτικών μέτρων στον τομέα των δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση οδήγησε στην εκροή του ενός τρίτου των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ καθίσταται σαφές ότι η πορεία του προγράμματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μηδαμινά περιθώρια για αποκλίσεις ή ακόμη και για να απορροφήσει τις επιπτώσεις από πιθανούς εξωτερικούς κραδασμούς.

Κλειδί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα προκληθεί βαθύτερη ύφεση και το χρέος θα εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, τονίζεται και προστίθεται ότι σε όλο αυτό τον προβληματισμό δεν βοηθά η αβεβαιότητα που προκαλούν ο πολιτικές εξελίξεις και οι επικείμενες εκλογές. Γι αυτό, αναφέρεται, οι δανειστές επέμειναν σε διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Εάν πάραυτα υπάρξουν αποκλίσεις, σημειώνεται ότι αναπόφευκτα η χώρα θα χρειασθεί και νέα χρηματοδότηση, χωρίς την οποία θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Η έκθεση, συνολικής έκτασης 232 σελίδων, αναφέρει ότι το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποσκοπεί στο να καταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πιο αποτελεσματικές, να μειώσει τον κατώτατο μισθό και να περιορίσει το μη μισθολογικό κόστος, ενώ τονίζεται ότι μέτρα απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όσο πιο σύντομα υπάρξουν κέρδη στον τομέα της ανταγωνιστικότητας τόσο πιο νωρίς θα έρθει η ανάπτυξη, εξέλιξη που θα συμβάλλει στη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος

Τονίζεται η διοχέτευση 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν αυτές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους. Σημειώνεται δε ότι στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, θα διατηρηθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία τους, αλλά καθίσταται σαφές ότι το πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών θα εξορθολογισθεί και θα ενδυναμωθεί έτσι ώστε να διασφαλισθεί η σωστή χρήση των κονδυλίων που δίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η εμπειρία από το πρώτο πρόγραμμα έδειξε πως θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν και να αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.

 
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59
Η Γερμανία πούλησε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο-ρεκόρ -0,11%
Οι επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν ακόμα και μεγάλης διάρκειας γερμανικό χρέος.
21.08.2019, 13:43
Κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πληρωτές εξετάζει η ΔΕΗ
Σε αναζήτηση ρευστότητας η ΔΕΗ μπορεί να καταργήσει την ελάφρυνση του 10%.
21.08.2019, 12:17
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις ενοικιάσεις...
21.08.2019, 08:19
Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία...
21.08.2019, 07:30
Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών
Ο υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη και μέλη του...
20.08.2019, 18:40
ΤτΕ: Ταμειακό έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019
Έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της...
20.08.2019, 13:46
Θεοχάρης: Χρονιά σταθεροποίησης για τον τουρισμό, άμεσα η μείωση φορολογίας
Στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στον συντελεστή 13%, δήλωσε...
20.08.2019, 12:16
Διευκόλυνση της αποδοχής κληρονομιάς σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αναμόρφωση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που θα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό...
20.08.2019, 08:59
Με εκρηκτική άνοδο της τάξης του 4,58% έκλεισε το χρηματιστήριο
Σημειώνεται πως ανοδικά κινήθηκαν 100 μετοχές, 17 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.
19.08.2019, 18:38

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 66  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.