Δ. Δασκαλόπουλος: Χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης

Η Ελλάδα μπορεί τώρα να προχωρήσει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού της και να διατηρήσει τη θέση της στην Ευρώπη, υπογράμμισε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απευθυνόμενος σε ομάδα δημοσιογράφων από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι στην τριετία 2009-2011 η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακή πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα. Οι συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ήταν όμως πολύ μεγάλες –όπως δείχνει η αύξηση της ανεργίας σχεδόν στο 21% και η μείωση του ΑΕΠ κατά 13%.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πάντως, ότι το κόστος αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο αν το πολιτικό σύστημα είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν είχε καταφύγει σε επίπονα και αναποτελεσματικά οριζόντια μέτρα και περικοπές με στόχο να μην θιγούν τα συμφέροντα των πελατών του» τόνισε.

Με αναφορά στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρατήρησε ότι το ελληνικό πρόβλημα αναδεικνύει τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μία πρόκληση που η Ευρώπη δεν έχει πια τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίσει, συνέχισε ο κ. Δασκαλόπουλος. Όμοια, οφείλει να αντιμετωπίσει και την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η εμμονή στα μονομερή προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η ενωμένη Ευρώπη στηρίχτηκε από τους λαούς επειδή έδωσε την υπόσχεση της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Σήμερα, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία Ευρώπη που ενδιαφέρεται μόνο για την δημοσιονομική πειθαρχία, αφήνοντας την ανάπτυξη και την ευημερία σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε.

«Για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, πρέπει πια να στοχεύσουμε σε κοινές πολιτικές ανάπτυξης που θα δώσουν νέα δυναμική στο ευρωπαϊκό όραμα και ελπίδα στους πολίτες (...) αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις τότε θα τεθεί σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον του ευρώ, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Πηγή: skai.gr