Αισιόδοξο το ΔΝΤ για την κατάληξη του PSI

Το ΔΝΤ παρακολουθεί με "πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI για την Ελλάδα με την προσδοκία "να είναι επιτυχημένη με υψηλά ποσοστά συμμετοχής" από πλευράς των κατόχων ελληνικών ομολόγων, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Gerry Rice.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στελέχη του Ταμείου συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και τις ελληνικές αρχές ότι θα υπάρξει "θετική κατάληξη του εγχειρήματος".

Ο κ. Rice επιβεβαίωσε την μετάθεση της ημερομηνίας για την συνεδρίαση του ΔΣ για την περίπτωση της Ελλάδας στις 15 Μαρτίου. Τότε το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας θα ξανασυζητηθεί με δρομολογημένη σχεδόν τη λήψη της τελικής απόφασης.

Προς το παρόν τα σενάρια για το ύψος της βοήθειας του Ταμείου προς την Ελλάδα δίνουν και παίρνουν με επικρατέστερο νούμερο αυτή τη στιγμή τα 18 δις ευρώ σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Extended Fund Facility Program, δηλαδή με τη δυνατότητα μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής των δανείων από την χώρα μας.

Η στήριξη που παρέχει πάντως ο Π. Τόμσεν στην Ελλάδα είναι καθοριστική για να καμφθούν οι αντιστάσεις από μέρους χωρών που εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικές για το αν η Ελλάδα πρέπει να λάβει και νέο πακέτο βοήθειας. Πάντως είναι χαρακτηριστική η εμφατική αποστροφή του κ. Rice ότι "το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες".

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Rice χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει σημειωθεί από πλευράς των ελληνικών αρχών στην υλοποίηση των προκαταρκτικών δράσεων (prior actions) που η χώρα μας καλείται να εφαρμόσει πριν πάρει τα χρήματα του νέου πακέτου.

Σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ για το αν το ΔΝΤ επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω απομείωση του δημόσιου χρέους της, ο κ. Rice απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση και περιορίστηκε να πει ότι "προς το παρόν πρέπει η Ελλάδα να κάνει το βήμα που έχει μπροστά της".

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει ο ΣΚΑΪ εδώ και αρκετό καιρό, το ΔΝΤ επεξεργάζεται πράγματι σενάρια που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα χρηματοδοτική στήριξη στο μέλλον ή ακόμα και ένα νέο "κούρεμα" του χρέους της.

Ο κ. Rice έκανε νύξη και στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Απαντώντας στην ερώτηση του ΣΚΑΪ για το αν το ΔΝΤ ανησυχεί ότι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία πιστής εφαρμογής του προγράμματος από μέρους των ελληνικών αρχών απάντησε ότι "καλωσορίζουμε τις εκλογές στην Ελλάδα εφόσον έχουμε λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις που έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί και τη διαβεβαίωση ότι και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα υπάρχει συνέπεια προς αυτές τις δεσμεύσεις".
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσιγκτον, Θάνου Δημάδη