Bloomberg & Reuters: Όχι πάνω από 30 δισ. η συνεισφορά του ΔΝΤ

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ρόιτερς και του Bloomberg, που επικαλούνται ανώνυμη πηγή του Ταμείου, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης θα διατηρηθεί πιθανότατα στο ύψος των 30 δισ. ευρώ που είχε καθορισθεί από το 2010, καθώς υπάρχουν πιέσεις από χώρες- μέλη του Ταμείου για να περιορισθεί η έκθεσή του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ρόιτερ, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και πηγές από το ΔΝΤ, το Ταμείο μπορεί να συμβάλει με νέα κεφάλαια 13 δισ. ευρώ για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η συμμετοχή του (μαζί με τα αδιάθετα από το προηγούμενο πρόγραμμα), θα φθάσει συνολικά περίπου στα 23 δισ. ευρώ (σ.σ.: η συνολική έκθεση θα διατηρηθεί στα 30 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα θα εξοφλεί μέρος των δανείων που πήρε από το πρώτο πρόγραμμα).

Με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα για την περίοδο έως το 2014 θα έχει -χωρίς τα υπόλοιπα από το πρώτο πρόγραμμα- συνολικό ύψος 130 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του Ταμείου θα περιορισθεί στο 1/10 από 1/3 που ήταν στο πρώτο πακέτο.

Από την άλλη, δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η Γερμανία εξακολουθεί να ανθίσταται ή να καθυστερεί την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, που θα λειτουργήσει από φέτος τον Ιούλιο.

«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη, αλλά οι πόροι του δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ισχυρό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό αντιπυρικό τείχος», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνείς σχέσεις Λάελ Μπρέιναρντ.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσό των 500 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως πόροι του ΕΜΣ.

Το “ελληνικό ζήτημα” θα συζητηθεί και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη του Μεξικού.

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή: skai.gr