Κλείσιμο

Houlihan Lokey: Δύσκολα επιτεύξιμος ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων

Την επιφύλαξή του για το κατά πόσο η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και έως την ανανεωμένη διορία του 2017, εκφράζει με δηλώσεις του σε έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο διεθνής σύμβουλος του Ταμείου αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ο Μαξ Ζιφ, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Houlihan Lokey, σχολιάζει ότι η προοπτική επίτευξης του στόχου συλλογής 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις είναι «δύσκολη», παρά τη διετή παράταση της προθεσμίας.

«Περίπου η μισή από την προσφερόμενη περιουσία είναι ακίνητα, τα οποία δεν μπορείς απλά να ρίξεις στην αγορά χωρίς να καταστρέψεις την αξία τους», εξηγεί ο κ. Ζιφ.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα για να εξετάσουν από κοντά την προς πώληση περιουσία. Παρόλα αυτά, η χώρα φαίνεται ότι θα βγάλει το πρώτο τρίμηνο του έτους χωρίς έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και ότι είναι πιθανό να μη επιτευχθεί ο πρώτος ενδιάμεσος στόχος των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Επικαλούμενη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η εφημερίδα γράφει ότι γίνονται συζητήσεις με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Αθήνα για τον επανακαθορισμό του χρονοδιαγράμματος και την αύξηση των μεριδίων συμμετοχής σε κρατικές εταιρείες που προσφέρονται προς πώληση.

Στο προσεχές μέλλον πάντως, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, είναι απίθανο να βουτήξουν στην ελληνική αγορά λόγω του κινδύνου πτώχευσης και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ο κ. Ζιφ εκφράζει την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές θα ενταθούν μετά την οριστική συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι μέχρι να φύγει εντελώς από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή δεν είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση του πλήρους ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά ως μία καλή επενδυτική προοπτική γίνεται από την οικονομική εφημερίδα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Πηγή: skai.gr