Κλείσιμο

Δημοσιονομικό σύμφωνο και ESM στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων αυτόματες κυρώσεις στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, θα συζητηθεί σήμερα (16.00 ώρα Ελλάδος) κατά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει κατ΄ιδίαν συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο – μετά τη σύνοδο των «27» - να ακολουθήσει σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, μόνον οι χώρες που θα υπογράψουν το σύμφωνο θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μελλοντικά βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης.

Η Βρετανία εμμένει στο βέτο που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ επιφυλάξεις έχει εκφράσει η Πολωνία σχετικά με το εάν κράτη -εκτός της ευρωζώνης- θα μπορούν να παρακολουθούν τις συνόδους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Τέλος, η Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο ESM θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, ο οποίος χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι ο ESM θα ενισχύσει τις άμυνες απέναντι στην κρίση χρέους, ωστόσο από άλλες πλευρές -όπως από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Μόντι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ- εκφράζεται η άποψη ότι οι δυνάμεις του EFSF και του ESM θα πρέπει να συνδυαστούν κι όχι να λειτουργούν εκ παραλλήλου.
Πηγή: skai.gr