ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας τα hedge funds!

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζουν ναπροσφύγουν τα hedge funds σε περίπτωση που ο Λουκάς Παπαδήμος υλοποιήσειτην προειδοποίησή του για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το PSI.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα

 
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζουν να προσφύγουν τα hedge funds (κερδοσκοπικά επενδυτικά σχήματα) σε περίπτωση που ο Λουκάς Παπαδήμος υλοποιήσει την προειδοποίησή του για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το PSI.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζει να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση για το PSI, εφόσον δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙΙF) που συνεχίζονται και την Πέμπτη.

«Αν χρειαστεί, θα περάσει νόμος που θα εξαναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στους New York Times.

Σύμφωνα με αμερικανικά
ΜΜΕ, τα hedge funds θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέοςπου έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε«ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds καιφυσικά πρόσωπα). Απ' αυτά τα 15 με 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήκουν σεhedge funds. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα hedge funds έχουν τοποθετηθεί σε ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps - CDS), τις περισσότερες φορές χωρίς να διαθέτιου καν ελληνικά ομόλογα. Aν η Αθήνα δεν κατορθώσει στις 20 Μαρτίου να εξυπηρετήσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει ναενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα, και να αποζημιώσουν τους κατόχους τους.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα καταφτάνει αιφνιδιαστικά ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την όποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, έχει ήδη υπάρξει μια προσυμφωνία για το επιτόκιο δανεισμού των νέων ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες, η υπόθεση του PSI θα έχει κλείσει έως το τέλος της εβδομάδος.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία για το PSI και το θέμα που κυριαρχεί στις επαφές είναι κυρίως το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.

Το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας»(temporary default) ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI καιανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών, υποστήριξε την Τετάρτη ανώτεροςαναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, προσθέτοντας ότι οι όροιτης συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

Κοινή συνάντηση
των αρχηγών των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που στηρίζουντην κυβέρνηση με τον κ. Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη για την πορεία του PSI, αλλάκαι για τη στάση που θα τηρήσουν τα τρία κόμματα ενόψει των διαπραγματεύσεωνμε την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει σε μια συμφωνία, το συντομότερο, μεταξύ τηςελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιδιωτών θεσμικών επενδυτώνγια την απομείωση του ελληνικού χρέος, δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλεςο εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για τιςοικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

 
Οι μειώσεις φόρων που φέρνει για την μεσαία τάξη η νέα κλίμακα
Η μείωση το 2020 ξεκινά στα 177 ευρώ.
14.09.2019, 23:09
Τι αλλάζει στις πληρωμές με κάρτες. Νέες απαιτήσεις ασφαλείας
Ενισχύεται ο έλεγχος για την ταυτοποίηση του κατόχου μιας τραπεζικής κάρτας σε ηλεκτρονικές αγορές, ενώ...
14.09.2019, 07:45
Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πώληση των μετοχών του στα ΕΛΠΕ
Στα μέσα του έτους ολοκληρώθηκε δίχως προσφορές προσπάθεια πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
13.09.2019, 18:50
Η ευρωζώνη εντείνει τα σχέδια για ένα δημόσιο κρυπτονόμισμα
Η ευρωζώνη έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα σχέδια προκειμένου να καταστήσει τις ψηφιακές...
13.09.2019, 16:56
Ρέγκλινγκ: Ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2020 vid
Ο πρόεδρος του ΕSM χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις για τις όποιες ενημέρωσε το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών...
13.09.2019, 14:31
Σεντένο: Θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης
"Περιμένουμε τους νέους υπουργούς Οικονομικών από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα ακούσουμε τις προτεραιότητες...
13.09.2019, 12:47
DW: Ιστορία επιτυχίας η ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια
Όποιος επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διαπιστώνει ότι απουσιάζουν περίπτερα χωρών, όπως της...
13.09.2019, 10:21
Βρούτσης: Τομές η αύξηση 12% στην υπερωριακή εργασία και η μείωση εισφορών
"Το θέμα είναι να εξαλείψεις την πλασματική μορφή της ευέλικτων μορφών απασχόλησης… Αυξάνουμε κατά 12% την...
13.09.2019, 10:00
Τριπλό όφελος για την Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος...
13.09.2019, 07:11
Πρόστιμα 350.000 ευρώ για λαθρεμπόριο και μαύρη εργασία στη Ρόδο
Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο ποτοποιίες.
12.09.2019, 22:26

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 67  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.