Η Κομισιόν ελπίζει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει σε μια συμφωνία, το συντομότερο, μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιδιωτών θεσμικών επενδυτών για την απομείωση του ελληνικού χρέος, δήλωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Αντιπρόεδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Οπως ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάιγ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα επαναρχίσουν σήμερα στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν με επίτευξη εθελοντικής συμφωνίας το συντομότερο. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Κομισιόν δεν συμμετέχει στις συζητήσεις, ωστόσο τις παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς προκειμένου να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα είναι συμβατή με την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών της 26ης Οκτωβρίου σχετικά με τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει την εθελοντική απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, οι οποίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης για υποχρεωτική απομείωση του χρέους σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη εθελοντικής συμφωνίας, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο, αναφέροντας ότι δεν θέλει να μπει σε εικασίες και πως η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για εθελοντική απομείωση του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί την επίσημη θέση της Κομισιόν.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση που θα συνάψει η Ελλάδα με τους εταίρους και του ΔΝΤ στο πλαίσιο της νέας στήριξης, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η τρόικα που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ξεκίνησε τεχνικές συζητήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση που αφορούν την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και ειδικότερα τις παραμέτρους των δημοσιονομικών και φορολογικών θεμάτων, αλλά και μακροοικονομικά θέματα.
Πηγή: Πηγή: kathimerini.com.cy