Να συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού ζητει από την Ευρωζώνη ο Μόντι

Τη συμβολή της Ευρωζώνης στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας ζητει με συνέντευξή του στους Financial Times ο Μαριο Μόντι.

"Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα όφειλαν να κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας", δηλώνει ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Μόντι καλεί τη Γερμανία να συνειδητοποιήσει ότι είναι "προς το δικό της συμφέρον" να συμβάλει να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας --το αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε, την Παρασκευή, κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's -- επιβάλλει μέτρα λιτότητας και προχωρεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους δύο μήνες με στόχο να καταστήσει την οικονομία της χώρας πιο ανταγωνιστική και να τονώσει την ανάπτυξη.

Ο Μόντι καλεί τους πιστωτές στην ευρωζώνη να αναγνωρίσουν την "πρόοδο" που σημειώνει η Ιταλία στην οικονομική της πολιτική, επισημαίνοντας  ότι θέλει να δει μια "αισθητή βελτίωση" των επιτοκίων των 10ετών της ομολόγων, που βρίσκονται περί το 7% και θεωρούνται ότι καθιστούν το ιταλικό χρέος μη βιώσιμο, καθώς, ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα περίπου στο 120%.

"Εάν αυτή η σθεναρή κίνηση προς την (δημοσιονομική) πειθαρχία και τη σταθερότητα δεν αναγνωριστεί, ενώ συμβαίνει. . . τότε θα υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση στις χώρες οι οποίες υποβάλλονται σε μια τεράστια προσπάθεια (επιβολής) πειθαρχίας", δηλώνει, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πιθανή αντίδραση άλλων χωρών.
Πηγή: skai.gr