Κλείσιμο

Τι φοβούνται οι ιδιώτες πιστωτές

Διασταυρωμένες πληροφορίες που προέρχονται από το ρεπορτάζ στην αμερικανική πρωτεύουσα σε σχέση με την εξέλιξη του PSI κάνουν λόγο για "διάχυτη ανησυχία" σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων που είναι μέχρι στιγμής δύσκολο να εκτονωθεί παρά την επίσημη διαβεβαίωση που ήρθε χθες μέσω ανακοίνωσης από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) κάνοντας λόγο "για πρόοδο που έχει σημειωθεί".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά τα σημεία σύγκλισης που έχουν βρεθεί σε ότι αφορά κατά κύριο λόγο το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων (κοντά στο 5%), την υπαγωγής τους στο βρετανικό δίκαιο, την περίοδο αποπληρωμής τους (περίπου στα 25 χρόνια) και την συμφωνία για ενδεχόμενη περίοδο χάριτος που ζητάει η ελληνική πλευρά, ο φόβος από μέρους των ιδιωτών πιστωτών αυτή τη στιγμή εστιάζεται αλλού: στην επιβολή ενός ακόμα μεγαλύτερο ύψους κουρέματος ίσως και του 70% για την Ελλάδα, η ιδέα του οποίου αρχίζει να ανακινείται εντόνως το τελευταίο διάστημα κυρίως μέσω διαρροών. Και την ιδέα αυτή ξορκίζουν σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις λέγοντας ότι "η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου παραμένει ως έχει και πάνω σε αυτήν έχουμε κινούμαστε. Ούτε βήμα πέραν αυτής" ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό έχει βέβαια και μία θετική- θα μπορούσε κανείς να πει- συνέπεια που είναι η επιτάχυνση που επιδεικνύει εσχάτως η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με βάση της συμφωνία για "haircut" του 50%. Οι ίδιοι φέρονται να πιστεύουν ότι όσο καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τους ίδιους να αναγκαστούν να αποδεχθούν και ακόμα ένα βαθύτερο κούρεμα αν αυτό επιβληθεί από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.

Εντούτοις ο κίνδυνος για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι αν μετά την ολοκλήρωση του "haircut 50%", θεωρηθεί από τους δανειστές της χώρας μας ότι και πάλι το δημόσιο χρέος της δε θα είναι βιώσιμο. Θεωρώντας κανείς δεδομένη την άρνηση των ιδιωτών πιστωτών να κάνουν ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις, η ελληνική πλευρά εικάζεται ότι ίσως οδηγηθεί τότε σε καθεστώς ανοιχτής χρεοκοπίας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την σταθερότητα της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Κίνδυνος για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία υφίσταται και στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο επίπεδο του 75% με συνέπεια να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα CDS αφού μόνο αν ξεπεραστεί αυτό το ποσοστό τελικής συμμετοχής η συμφωνία του PSI θα καταστεί υποχρεωτική ακόμα και για όσους -κυρίως free riders- δε συμμετείχαν σε αυτήν.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη