Κρίσιμες ημέρες για τους όρους του haircut

Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), ενώ αντιφατικές αναφορές για τους όρους του προγράμματος, ειδικά σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κουρέματος, δημιουργούν αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ο ιδιωτικός τομέας έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για τους όρους του PSI και θα την παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση και τους άλλους εμπλεκόμενους (ΔΝΤ, Ε.Ε.).

Η πρόταση σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει κούρεμα της τάξης του 50%, ενώ οι τράπεζες θα αποδεχθούν επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο 4% με 5% υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα θα απολαμβάνουν νομικό καθεστώς ανάλογο του δανείου των 30 δισ. ευρώ που θα δώσει το EFSF για την ολοκλήρωση του PSI. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβολής υψηλότερου haircut. «Η απόφαση για ονομαστική μείωση του χρέους κατά 50% έχει συμφωνηθεί και δεν τίθεται θέμα αλλαγής. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τους επιμέρους όρους, όπως το επιτόκιο των νέων ομολόγων και το επιτόκιο προεξόφλησης κ.ά. οι οποίοι θα καθορίσουν την επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία των τραπεζών» τονίζουν. Οπως εκτιμούν η επιβάρυνση στην καθαρά παρούσα αξία δεν θα ξεπεράσει το 60%, διαφορετικά το πρόγραμμα είναι αδύνατο να διατηρήσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα και να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Από την άλλη πλευρά πληροφορίες επιμένουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών καθιστά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμα και μετά την περικοπή κατά 50% και ζητεί μεγαλύτερο κούρεμα (της τάξης του 80%). Δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις τράπεζες και τους άλλους θεσμικούς επενδυτές να αποδεχθούν μεγαλύτερο κούρεμα της τάξης του 75%. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τον ιδιωτικό τομέα προσθέτοντας ότι η αλλαγή των όρων θα πλήξει την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση για το PSI τον περασμένο Ιούλιο προέβλεπε κούρεμα κατά 21% το οποίο αυξήθηκε σε 50% τον περασμένο Οκτώβριο. Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε τις πληροφορίες για την άσκηση πίεσης στους ιδιώτες ομολογιούχους να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI πιθανότατα θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Πάντως ακόμα και αν δεν υπάρξει αύξηση στο ποσοστό του haircut πολλοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι επαρκής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αναφέρουν ότι το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες υιοθετεί μια ηπιότερη προσέγγιση, σταθμίζοντας τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος. Ολα δείχνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες το PSI, με τον άλλο ή τον άλλο τρόπο, θα ολοκληρωθεί, καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν ότι όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι ενισχύονται επηρεάζεται καθοριστικά η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Πηγή: Γιαννης Παπαδογιαννης / Jpapadogiannis@kathimerini.gr