Μέρκελ: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου

Συμφωνία σε ό,τι αφορά τις αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά διαφωνία ως προς την έκδοση ευρωομολόγου διαπιστώνεται από τις δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί από το Στρασβούργο, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως επιθυμεί το Παρίσι.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο πρόεδρο και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ δεν θα σχετίζονται με την ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές μας.»

«Οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου πρέπει να εφαρμοστούν είτε αφορούν την Ελλάδα είτε την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» διαμήνυσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

«Θα συνεργαστούμε για ένα ισχυρό ευρώ» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξαναχτιστεί η αξιοπιστία μας με σκληρή δουλειά και σεβασμό στο δημοσιονομικό χάρτη για αλλαγή των συνθηκών.»

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα προς τη φορολογική ενοποίηση: «η ενότητα των ευρωπαϊκών κρατών σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών θα επικρατήσει στο τέλος» δήλωσε, ενώ επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη για την καταπολέμηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.

Επανέλαβε επίσης την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων.

«Θα κάνουμε κοινές προτάσεις για αλλαγές στις συνθήκες, οι προτάσεις μας θα είναι έτοιμες έως τις 9 Δεκεμβρίου, και έχουμε εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ που είναι ανεξάρτητη» ανέφερε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί.

Για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία δεσμεύτηκε ο Μάριο Μόντι, χαρακτηρίζοντας το ευρώ «θεμελιώδες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.» Ο ιταλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ώς το 2013. «Το ευρώ είναι θεμελιώδες και ουσιαστικό στοιχείο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» επισήμανε.

Η κρίση εξαπλώνεται και στις υγιείς χώρες προειδοποίησε νωρίτερα ο επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Η καλύτερη απάντηση για να αποφευχθεί η διάχυση (της κρίσης) σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία είναι από γαλλικής πλευράς μία παρέμβαση ή μια δυνατότητα παρέμβασης, μια ανακοίνωση παρέμβασης ενός δανειστή ύστατης ανάγκης, που θα συνίσταται από την ΕΚΤ», δήλωσε σχετικά ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
 
Μιλώντας για τα δημοσιονομικά καθήκοντα του κράτους ο γερμανός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε ότι ήταν λάθος η ίδρυση της ευρωζώνης χωρίς την καθιέρωση δημοσιονομικής ένωσης, με αυστηρά κριτήρια και κυρώσεις.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας στην κατηγορία "junk" (σκουπίδι) προέβη στο μεταξύ την Πέμπτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. O οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πορτογαλική οικονομία κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-.
Πηγή: skai.gr