Μέρκελ: Μόνιμη παρουσία - ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα

Για «μόνιμη παρουσία» και «ενισχυμένη εποπτεία» στην Ελλάδα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής που κατέληξαν σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50%.

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Ο δικός μας ο στόχος είναι ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020 πρέπει να είναι 120% για να μπει η Ελλάδα στις αγορές» σημείωσε.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε εκ νέου για αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ για ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία, ενώ πρόσθεσε ότι στο EFSF δεν θα συμμετάσχει η ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη οι τραπεζίτες και οι άλλοι ιδιώτες ομολογιούχοι θα χάσουν το 50% της αξίας τους, αλλά θα πάρουν άλλα 30 δισ, ευρώ υπό μορφήν εγγυήσεων, με το ελληνικό χρέος να μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα είχε φανταστεί στο παρελθόν» ανέφερε. Για το EFSF ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι θα έχει μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης.
Πηγή: skai.gr