Συζήτηση για μείωση του κόστους ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά και πιο γρήγορα για να μειώσει το ύψος των λογαριασμών ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών.

Το σχετικό άρθρο του κ. Κάμερον σε ιστοσελίδα που αναφέρεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού αερίου έπεται έρευνας του εποπτικού οργάνου της βρετανικής αγοράς ενέργειας, της Ofgem, που αναφέρει ότι το κέρδος των έξι μεγάλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αυξήθηκε το τελευταίο τετράμηνο κατά μέσο όρο από 15 σε 125 λίρες το χρόνο ανά καταναλωτή.

Τους τελευταίους μήνες όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας στη Βρετανία προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, κατά 18% ως μέσο όρο, με αποτέλεσμα η μέση ετήσια χρέωση ανά νοικοκυριό να έχει φτάσει στις 1345 λίρες ή περίπου 1530 ευρώ. Οι εταιρείες αποδίδουν τις αυξήσεις στο ανοδικό κόστος της ενέργειας στη διεθνή χονδρική αγορά. Στην πλήρως απελευθερωμένη από το 1990 βρετανική αγορά ενέργειας, οι πάροχοι λειτουργούν με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πλήττει τους καταναλωτές.

Πάντως οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες, η British Gas και η Npower δεσμεύθηκαν να μην προχωρήσουν σε άλλες αυξήσεις έως το τέλος του έτους. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι τιμές ίσως συνεχίσουν να ανεβαίνουν του χρόνου, καθώς η Βρετανία εισάγει το 50% του φυσικού αερίου που διαθέτει.

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κρις Χιουν που εκπροσωπεί στην κυβέρνηση τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, προσκάλεσε τις έξι μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε συνάντηση και συζήτηση με οργανώσεις καταναλωτών και την Ofgem.

Στα ζητούμενα είναι η αλλαγή των κατηγοριών χρέωσης και η απλούστερη αναγραφή τους στους λογαριασμούς που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών, η μεγαλύτερη διαφάνεια στον υπολογισμό των χρεώσεων, η ευκολότερη σύγκριση πακέτων ενέργειας που προσφέρουν οι εταιρείες και η βοήθεια στα νοικοκυριά ώστε να αποφασίζουν ποιο είναι το βέλτιστο πακέτο για την περίπτωσή τους.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο