Η G-20 δίνει μία εβδομάδα στην ΕΕ για να τερματίσει την κρίση χρέους

Μία εβδομάδα έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για να λύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μια στρατηγική που θα τερματίσει την κρίση του δημόσιου χρέους, καθώς υψηλόβαθμοι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια αποτυχία θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G-20 και κεντρικοί τραπεζίτες σε διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο στο Παρίσι συμφώνησαν σε κάποια σημεία του υπό επεξεργασία σχεδίου για την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας, την ενίσχυση των τραπεζών καθώς και τον περιορισμό μετάδοσης της κρίσης. Προθεσμία για την ολοκλήρωση του σχεδίου έθεσαν τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, στις 23 Οκτωβρίου.

«Ο κίνδυνος μιας ύφεσης θα αυξηθεί δραματικά εάν οι Ευρωπαίοι αποτύχουν να φτάσουν τους στόχους που έχουν θέσει οι ίδιοι για τον εαυτό τους» δήλωσε ο καναδός υπουργός Οικονομικών, Jim Flaherty, μετά τη συνάντηση της G-20, η οποία έληξε στις 15 Οκτωβρίου αναφέρει το Bloomberg.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα «προκάλεσε» αναταραχή μέσω της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της, αναφέρει το δημοσίευμα. Η αδυναμία των ευρωπαίων πολιτικών να εξαλείψουν την κρίση έχει ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση στα πρόθυρα χρεοκοπίας και την ευρωπαϊκή οικονομία κοντά στην ύφεση. Το ευρώ εξασθένησε καθώς οι έμποροι εικάζουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να δυσκολευτούν να τηρήσουν την προθεσμία.

Στα σκαριά βρίσκεται ένα σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα που περιλαμβάνει την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης (EFSF), νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, μια νέα ώθηση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας καθώς και πρόταση για τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση.
Πηγή: skai.gr