Reuters: Εκτός στόχου το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 και 2012 θα τεθεί εκτός του στόχου που έχει τεθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξ αιτίας της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα το 2011 θα φτάσει το 8,5%, έναντι στόχου 7,6%, ενώ για το 2012 το πρακτορείο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 6,8% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου 6,5%.

Τονίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο που διεξάγεται αυτή την ώρα, αναμένεται να εγκριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για το 2012 ώστε να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα ποσοστά αυτά είναι συμβατά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τον περασμένο μήνα, αλλά πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις που ελήφθησαν υπόψη για το πακέτο διάσωσης της 21ης Ιουλίου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη το 2012.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα θεωρεί υπεύθυνο για αυτό τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση, ενώ οι δανειστές της Ελλάδας επισημαίνουν ότι οφείλεται εξίσου και στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει ότι η μεγάλη ύφεση δυσκολεύει τους στόχους της κυβέρνησης αναφορικά με τα έσοδα από την είσπραξη φόρων και ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας είναι μεγαλύτερος για τους πολίτες.
Πηγή: skai.gr