Κλείσιμο

Μπαρόζο: Έχουμε κρίση, αλλά κανείς δεν θα μας πει τι να κάνουμε

Τα ανακυκλούμενα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη διέψευσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, αλλά δεν θέλει «έξωθεν συμβουλές».

Ειδικότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μπαρόζο διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, πρέπει όμως να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και στο χρόνο που έχει υποσχεθεί.

«Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να βγουν μόνες τους στις αγορές», κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρόζο επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, τονίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη «ενοποίηση» στους κόλπους της ΕΕ για την επιβίωσή της.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού εγγυήσεων που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δανειοδότηση.

Ο κ. Μπαρόζο απέρριψε δε, τις έξωθεν «συμβουλές» για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που πρόσφατα διατύπωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΔΝΤ.

«Νοιώθω πληγωμένος όταν ορισμένοι σε άλλα σημεία του κόσμου λένε σε εμάς τους Ευρωπαίους, με κάποιο βαθμό πατερναλισμού, τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ευχαριστούμε για τις συμβουλές αλλά είμαστε σε θέση, μαζί, να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», πρόσθεσε ο Μπαρόζο, χειροκροτούμενος από τους Ευρωβουλευτές.
Πηγή: skai.gr