Ζαν Κλοντ Γιούνκερ : Ανακοίνωσε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι γνωρίζω πως η τρόικα θα επιστρέψει αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Δεν βλέπω λόγο να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες», είπε μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αυτό που εγώ γνωρίζω», είπε, «είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες, στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά».

«Απ' ό,τι πληροφορούμαι τώρα έχει ήδη επιτευχθεί μία σύγκλιση θέσεων πάνω σ' αυτό το θέμα και δεν βλέπω το λόγο, γιατί να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα της επόμενες μέρες», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί βέβαιη την εκταμίευση της 6ης δόσης, της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γιούνκερ, εκτίμησε ότι «εφόσον οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ολοκληρωθούν με επιτυχία και γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν, η 6η δόση θα πρέπει λογικά να εκταμιευθεί».

Ωστόσο, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γιούνκερ, «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται διοικητική αρωγή από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συλλογή φόρων».

Το σχετικό σχέδιο διοικητικής αρωγής προς την Ελλάδα αποφασίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Ιουλίου και προς την πλήρη εφαρμογή του βαδίζουμε τώρα, διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ομάδα των επιθεωρητών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι επιθεωρητές της τρόικας έρχονται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Σε ερώτηση εάν οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, η πηγή δήλωσε: «Ναι, η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι την Τετάρτη».

«Το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα», δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο

Στο μεταξύ, κρίσιμη συνάντηση θα έχει το βράδυ στο Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ρητή δέσμευση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ «θα συζητηθεί κυρίως η οικονομική κατάσταση και περιμένουμε με ενδιαφέρον, τί θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, το δρόμο που έχει διανυθεί και το δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί».

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Δείτε την παρακάτω λίστα με τα επόμενα βήματα της Ευρωζώνης έως το τέλος του 2011, με τις αλλαγές στον EFSF και την κατάσταση στην Ελλάδα να βρίσκονται στο προσκήνιο.


ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

27 Σεπτεμβρίου: Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.


28 Σεπτεμβρίου: Το Φινλανδικό κοινοβούλιο ψηφίζει σχετικά με τις νέες εξουσίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη ζώνη του ευρώ.


29 Σεπτεμβρίου: Το γερμανικό Κοινοβούλιο οφείλει να επικυρώσει το EFSF.


3 Οκτωβρίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο.


11 Οκτωβρίου: Το Σλοβακικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για το EFSF.


13 Οκτωβρίου: Οι πρωθυπουργοί της Ευρωζώνης μπορεί να συναντηθούν και πάλι για την υπογραφή επόμενης δόσης για την Ελλάδα.


14 Οκτωβρίου G20: Οι υπουργοί οικονομικών συναντώνται στο Παρίσι.


15-Οκτωβρίου: Αρχίζουν να τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας.


Οκτώβριος 17 – 18: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, θα υποβάλει προτάσεις σχετικά με τη φορολογική ένωση στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ.


3 με 4 Νοεμβρίου: Σύνοδος κορυφής του G20 στις Κάννες.


Δεκέμβριος: Αρχίζουν οι συνομιλίες για την επόμενη δόση βοήθειας προς την
Ελλάδα.


9 Δεκεμβρίου: Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν την αύξηση του EFSF.


Στις αρχές του 2012 το γερμανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει επί του μονίμου ταμείου διάσωσης, για την αντικατάσταση του EFSF.





Πηγή: skai.gr