Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF

H Ευρώπη εξετάζει τρόπους για να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας (EFSF) με τη «μόχλευση» των 440 δισ. ευρώ, που είναι οι διαθέσιμοι πόροι του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

«Πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό, με τον οποίο θα μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ευρώ από τους πόρους του EFSF σε πέντε ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απόφαση πώς θα γίνει αυτό», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, μεταδίδει το Ρόιτερ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπό την ασφυκτική πίεση των ομολόγων τους από την Αμερική, την Κίνα και άλλες χώρες, οι οποίοι τους ζήτησαν να αναλάβουν πιο επιθετική δράση για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, η οποία απειλεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αύξηση της συμβολής της στο EFSF- με ένα συνδυασμό σταδιακών χρηματικών καταβολών και εγγυήσεων - οπότε η «δύναμη πυρός» του Ταμείου, μπορεί να ενισχυθεί με κάποιας μορφής μόχλευση των διαθέσιμων πόρων του.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, παραμένουν σημαντικές διαφορές σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη διαδικασία αυτή. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ζήτημα της κοινής δράσης του EFSF και της ΕΚΤ για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου ότι η ΕΚΤ είναι ο μόνος αρκετά μεγάλος «παίκτης» για να «τρομάξει» τις αγορές. Η Γερμανία, ωστόσο, αλλά και κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση να «χωθεί» πιο βαθιά η Φρανκφούρτη στη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ότι «υπάρχουν και άλλες δυνατότητες από το να πάμε στην ΕΚΤ», αναφερόμενος στο θέμα αυτό. Αντίθετα, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο στη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων από το EFSF και την ΕΚΤ, με βάση τις αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου που βρίσκονται στη φάση της επικύρωσής τους, από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Ρόιτερ, ο επικεφαλής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπερς, σημείωσε ότι η προσπάθεια της Ευρώπης να αυξήσει τα βεληνεκές του EFSF μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις του αξιόχρεου στην περιοχή, ακόμη και της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι προσπάθειες αυτές «θα έχουν πιστωτικές συνέπειες με διάφορους τρόπους», είπε ο κ. Μπερς, προσθέτοντας ότι είναι προφανές πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να μοχλεύσουν χωρίς όριο τους πόρους του Ταμείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόχλευση θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποβάθμιση της ανώτατης αξιολόγησης (ΑΑΑ) που έχει το Ταμείο.
Πηγή: skai.gr