WSJ: Μικρότερη συμμετοχή στο ελληνικό πακέτο βοήθειας θέλει το ΔΝΤ

Το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στο επίσημο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας δεν θα είναι τόσο υψηλό όσο εκείνο που είχε συνεισφέρει στα πακέτα της ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη μακροπρόθεσμη έκθεσή του στην ευρωζώνη, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε δεσμευθεί να συνεισφέρει 78,5δισ. ευρώ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έωας το 2014. Το ποσό αυτό είναι πολλαπλάσιο από τη συνολική αξία των ομολόγων των τριών χωρών που έχει στην κατοχή του, γεγονός που αποτελεί πηγή εντεινόμενης ανησυχίας στους αξιωματούχους του.

Μετά την απόφαση για το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ είχε υποσχεθεί ότι θα συνεισφέρει 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ που θα συνεισφέρει η ευρωζώνη υπό τη μορφή δανείων προς χώρες της ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπέθεσαν ότι και αυτή τη φορά θα ίσχυε το ίδιο καθεστώς, δηλαδή το ΔΝΤ θα αναλάμβανε το ένα τρίτο του πακέτου διάσωσης.

Όμως το ΔΝΤ δεν φαίνεται πρόθυμο να εφαρμόσει την ίδια φόρμουλα στο νέο πακέτο βοήθειας, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ σίγουρα δεν θα ανέλθει στο ένα τρίτο», είπαν.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας για τους αξιωματούχους, παρά το νέο πακέτο βοήθειας, που θα ανέλθει σε 160δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οι ηγέτες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να δανείσουν στην Ελλάδα ακόμα 109 δισ. ευρώ έωα τα μέσα του 2014.

Όμως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεπάγεται ότι συνεισφέρει 27 φορές την αξία των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει, ενώ η συμμετοχή του θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη συνεισφορά στο νέο πακέτο διάσωσης, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.
Πηγή: skai.gr