Κλείσιμο

Bill Rhodes: Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουρουγουάης

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης πριν από μια δεκαετία, είπε στο CNBC ο πρώην πρόεδρος της Citigroup Ουίλιαμ Ρόουντς.

«Το κλειδί είναι η σωστή χρονική στιγμή», σημείωσε ο κ.Ρόουντς. « Ο Πολ Βόλκερ (Αμερικάνος οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Federal Reserve) μου έμαθε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και πρέπει να δρας γρήγορα», τόνισε, καταλήγοντας: «Όταν το θέμα της Ελλάδας ήρθε στο προσκήνιο, πριν από 18 μήνες, προειδοποίησα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μεμονωμένη και χρησιμοποίησα ως παράδειγμα τη Λατινική Αμερική».

Ο κ.Ρόουντς τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν μια προοπτική ανάπτυξης, γιατί δεν γίνεται να ανεχτούν τη λιτότητα για πάντα, κάτι που δεν έχουν δει οι Έλληνες πολίτες.

«Τα μέτρα λιτότητας κερδίζουν χρόνο για ποιο πράγμα ακριβώς;», αναρωτήθηκε ο οικονομολόγος, επιμένοντας ότι αν δεν υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη, οι κινήσεις της Ευρώπης είναι μάταιες.

Ο κ.Ρόουντς επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, που προχώρησε σε επιμήκυνση των ομολόγων με τη στήριξη των αμερικανικών θησαυροφυλακίων, οι μόνοι εμπλεκόμενοι ήταν οι τράπεζες –κάτι που δεν ισχύει για την ευρώπη.

Ως πιο εύστοχο παράδειγμα χρησιμοποίησε την περίπτωση της Ουρουγουάης, που προχώρησε σε ανταλλαγή των ομολόγων, παρατείνοντας τη λήξη τους για μια πενταετία. Έτσι, η κυβέρνηση της Ουρουγουάης κέρδισε χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Επίσης, τόνισε ότι μέρος του προβλήματος έγκειται στην απίστευτη ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι σημερινές αγορές –πρόβλημα που δεν υπήρχε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Πηγή: skai.gr