Γκ. Φάρενσον: «Προκλητική η στάση του οίκου αξιολόγησης S&P για την Ελλάδα»

Μετά την προειδοποίηση της S&P για τα ευρωπαϊκά σχέδια στήριξης της Ελλάδας, ο υπ. Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φάρενσον (CSU) ζήτησε να επιταχυνθεί η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Η προειδοποίηση της S&P ότι το υπό συζήτηση μοντέλο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα θα αξιολογηθεί ως αδυναμία πληρωμών της χώρας «δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και είναι ελάχιστα βοηθητική» είπε ο κ. Φάρενσον στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (Πασάουερ Νόιε Πρέσε, 5.7.11).

Ειδικά οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης «απέτυχαν παταγωδώς» ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στην περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Φάρενσον. Υπογράμμισε δε ότι τώρα δυσχεραίνουν επιπρόσθετα τα μέτρα διάσωσης των χωρών Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αυτό δείχνει «έλλειψη υπευθυνότητας» και μπορεί να αξιολογηθεί μόνον ως «συνειδητή πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Ο Βαυαρός υπ. Οικονομικών τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να απαλλαγούν από τις εντολές των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης που προκαθορίζουν, πότε η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ένα κρατικό ομόλογο ως εγγύηση και πότε όχι. Για αυτό είναι άμεσα επιβεβλημένη η θέσπιση ενός «ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης» είπε ο κ. Φάρενσον.
Πηγή: skai.gr