Ταμβακάκης: Να κάνουμε αυτό που πρέπει σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης

Θεαματική άνοδος καταγράφηκε στα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής διαμορφώθηκαν σε 157 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι 21 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010, παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών, οι οποίες ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης επισήμανε ότι η τράπεζα σχεδιάζει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ώστε η Τράπεζα να είναι δυνατή και να έχει δυναμική παρουσία την ώρα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. «Ώρα που δεν θα μακρύνει αν όλοι, με ευθύνη, σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και αλληλεγγύης, κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν σε 157 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2010 ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων στην Τουρκία, τη συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά της ΝΑ Ευρώπης και το οριακά θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη μειώθηκαν κατά 34 εκατ. ευρώ, 7% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2010, επίδοση που υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει ο Όμιλος στην παρούσα συγκυρία στη διαρκή περιστολή των δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.
Ειδικότερα στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σημειώθηκε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των λειτουργικών εξόδων κατά 8% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2010.

Η τράπεζα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό απόθεμα στοιχείων ενεργητικού (6,5 δισ. ευρώ) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως ενέχυρο στην ΕΚΤ, καθώς και δάνεια για περαιτέρω εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών και άλλων μορφών επιλέξιμου ενέχυρου.
Ο συνδυασμός διαθέσιμων επιλέξιμων ενεχύρων και καλυμμάτων και χαμηλής μόχλευσης (σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα μόλις 92%) αποτελούν το κατ' εξοχήν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τράπεζας στην τρέχουσα συγκυρία, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αποκλεισμένο από την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Πηγή: skai.gr