Αναδιάρθρωση «βλέπουν» οι γερμανικές τράπεζες

Αναπότρεπτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μετά το 2013, ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών (BdB) Αντρέας Σμιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times (FTD).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών «ΒdB» είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας».

Πάντως δεν περιμένει κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ. Ο κ. Σμιτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι «δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας».

Παράλληλα, ο Αντρέας Σμιτς προτείνει στα επικείμενα τεστ αντοχής των τραπεζών να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα, κάτι που είναι αντίθετο με τη θέση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας αλλά και άλλων συνδέσμων τραπεζών.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου δημόσιων Τραπεζών Καρλ-Χάιντς Μπόος δήλωσε στην FTD ότι «θα ήταν παράδοξο να συμπεριληφθεί αυτό το ενδεχόμενο, διότι έτσι θα αμφισβητούνταν η αποτελεσματικότητα της ομπρέλας διάσωσης του ευρώ».

Σύμφωνα πάντως με τον Διεθνή Σύνδεσμο Τραπεζών, προς το παρόν είναι πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι κάποια χώρα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.
Πηγή: skai.gr