Κλείσιμο

Αποτελεσματικό το πρόγραμμα ενίσχυσης

Ορατά είναι πλέον τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλή χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) έχουν μέχρι σήμερα εκχωρηθεί στις τράπεζες ειδικά ομόλογα ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΤ, το πρόγραμμα θα ωφελήσει τον φορολογούμενο, αφού εκτός από το έμμεσο όφελος παροχής ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει απόδοση 10% για τις προνομιούχες μετοχές ( 500 εκατ. ευρώ είσπραξης τόκων σε ετήσια βάση) και έσοδα 230 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες που θα καταβάλλονται για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα, σε ετήσια βάση.

Το Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, ύψους 28 δισ. ευρώ, είναι όμοιο με αντίστοιχα προγράμματα και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, όμως, από τα προγράμματα άλλων χωρών, δεν πρόκειται για πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών, αλλά για πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) μέσω των τραπεζών.

Το Πρόγραμμα δεν αφορά στην παροχή μετρητών από το κράτος προς τις τράπεζες, αλλά συνδυασμό ομολόγων και εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Πηγή: skai.gr