Κλείσιμο

Δεν πάει άλλο...

Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο δήμαρχος Οινοφύτων Γιώργος Θεοδωρόπουλος, εάν δεν ικανοποιηθεί η απαίτηση των πολιτών για πόσιμο νερό.

Θέλουμε πόσιμο νερό και θα κάνουμε τα πάντα για να το αποκτήσουμε, δήλωσε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Οινόφυτα και διαμήνυσε ότι εάν δε βρεθεί σύντομα λύση, είναι αποφασισμένος να κλείσει το δήμο, αλλά και κομμάτι της εθνικής και να κατέβει σε απεργία πείνας.

Κάλεσε τους κατοίκους των Οινοφύτων να μην πίνουν και να μην μαγειρεύουν με τον νερό και επέρριψε ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καλώντας το υπουργείο να λάβει μέτρα.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή έχει οριστεί συνάντηση για το θέμα μεταξύ του Δημάρχου Οινοφύτων και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ευθύνες, όμως, επέρριψε ο Παναγόπουλος και στις βιομηχανίες των Οινοφύτων, οι οποίες όπως είπε, είναι υπεύθυνες για τη μόλυνση του Ασωπού και κατ' επέκταση του πόσιμου νερού.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Γιαλούρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι παρόλο που κάποιοι γνώριζαν το πρόβλημα, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους.

Το νερό αυτό δεν κάνει ούτε για μπάνιο, έλεγε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος των Οινοφύτων.

Ο δήμος έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ για την παροχή πόσιμου νερού. Η κατασκευή διυλιστηρίου, όμως, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξετάσεις που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους αποκαλύφθηκε ότι στο νερό που τρέχει από τις βρύσες η συγκέντρωση νιτρικών είναι 66,9 mg ανά λίτρο και χρωμίου 50,3 mg ανά λίτρο, από το οποίο το εξασθενές χρώμιο είναι 47,9 mg.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού ζήτησε να γίνουν έλεγχοι στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και να σταματήσουν να εγκαθίστανται νέα εργοστάσια.

Τέλος, υποστήριξε ότι το 80% των θανάτων στην περιοχή οφείλεται σε καρκίνο.

Στο Μαλιακό. Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Νομαρχίας Φθιώτιδας προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ για τα οικολογικά εγκλήματα που συμβαίνουν στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται έργα για την κατασκευή της εθνικής.

Αν και διαβεβαιώνει ότι οι αμμοληψίες στο Λογγό, αλλά και η εναπόθεση χωμάτων και μπάζων είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν σε περίπου 30 με 40 ημέρες, έδωσε εντολή για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο.

Για το χρωματισμό των υδάτων στο ρέμα Κόμνηνα, τα συνεργεία της Νομαρχίας πήραν δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι ο χρωματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι τα ύδατα διέρχονται από εδαφικούς σχηματισμούς.
Πηγή: skai.gr