Η Ευρώπη «εξοστρακίζει» τα παλιά αυτοκίνητα από τα αστικά κέντρα

«Απαγορευτικό» κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα για τα παλιά αυτοκίνητα και τα «ελαφριά», παλιά ημιφορτηγά που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους, στις «πράσινες ζώνες» που θέσπισαν αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, ακολουθώντας την σχετική οδηγία των Βρυξελλών.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζουν την είσοδο παλιών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών στα αστικά κέντρα μέσω απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή οικονομικών επιβαρύνσεων.

Συγκεκριμένα, στο Άμστερνταμ και το Βερολίνο απαγορεύεται, από σήμερα1/1/2018, η κυκλοφορία των βενζινοκίνητων κατηγορίας Euro 1 και των πετρελαιοκίνητων κατηγορίας Euro 4, όπως ισχύει ήδη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στη Βαρκελώνη δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε οχήματα με αντιρρυπαντική τεχνολογία παλαιότερη της Euro 3, ασχέτως του τύπου καυσίμων που χρησιμοποιούν.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να απαγορεύσουν και την κυκλοφορία των Euro 2 βενζινοκίνητων έως το 2021. Παρόμοιους στόχους έχει θέσει και το Παρίσι ενώ στο νορβηγικό Όσλο, οι οδηγοί οποιουδήποτε πετρελαιοκίνητου προγενέστερης της Euro 6 τεχνολογίας, καλείται πλέον να πληρώνει τέλος εισόδου που κυμαίνεται από 1,5 έως 10 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με την ώρα εισόδου στον κέντρο.

Τα μέτρα είναι αυστηρότερα για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα παλιότερης τεχνολογίας.

Ήδη στο Λονδίνο, όσοι διαθέτουν οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας από Euro 4 βενζινοκίνητα και Euro 6 πετρελαιοκίνητα καλούνται να πληρώσουν ένα έξτρα τέλος εισόδου (10 λίρες), στο ήδη υπάρχον τέλος εισόδου (11,5 λίρες).

Παρόμοια στρατηγική ακολουθεί εδώ και καιρό και το Μιλάνο, όπου στις ζώνες χαμηλών εκπομπών, η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την πληρωμή ενός τέλους 2 έως 5 € ημερησίως. Τα αυτοκίνητα που εισέρχονται είναι τεχνολογίας Euro 3 και άνω, αν είναι βενζινοκίνητα και Euro 5, αν είναι πετρελαιοκίνητα (ή Euro 4 με φίλτρο σωματιδίων).
.
Στο Παλέρμο η είσοδος γίνεται με κάρτα εισόδου. Οι οδηγοί έχουν εκεί την δυνατότητα να εκδίδουν κάρτα διαφορετικής διάρκειας (ημερήσια, μηνιαία, ετήσια), αναλόγως των αναγκών τους.
Στοκχόλμη όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως ηλικίας καλούνται να πληρώσουν τέλος εισόδου που κυμαίνεται από 1,10 €- 11,00 € ημερησίως, ανάλογα την ώρα εισόδου.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας