O OHE θα αργήσει να σώσει τους ωκεανούς από τα πλαστικά σκουπίδια

Κυβερνήσεις, πολυεθνικές και μεμονωμένοι πολίτες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα ώστε επιβραδυνθεί η μόλυνση των ωκεανών από πλαστικά απορρίμματα, διαμηνύει η επικεφαλής του ΟΗΕ για την προστασία των Ωκεανών, Λίσα Σβένσον.

«Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση. Μέσα σε λίγες μόλις δεκαετίες από τότε που ανακαλύψαμε την ευκολία ων πλαστικών, καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα των ωκεανών», υπογραμμίζει η Σβένσον, λίγο πριν την προγραμματισμένη Σύνοδο για την προστασία των οικοσυστημάτων που θα διεξαχθεί στο Ναϊρόμπι.

Η μόλυνση απειλεί ιδιαιτέρως τη θαλάσσια πανίδα, από τα μικρά ψάρια έως τις φάλαινες και τις χελώνες. Ενδεικτικά, υπολογίζεται πως εννέα στις δέκα χελώνες έχουν καταπιεί πλαστικά σκουπίδια, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα σκουπίδια αυτά δεν μεταβολίζονται και περνούν αναλλοίωτα στην τροφική αλυσίδα.

Η μόλυνση «απλώνεται» από την Τανζανία μέχρι τη Μαδαγασκάρη και από τις νήσους Κομόρες έως την Ταϋλάνδη και την Ιαπωνία - μόνο στον υδάτινο όγκο της Μεσογείου επιπλέουν ήδη 3.000 τόνοι. 

Η κλίμακα του προβλήματος είναι πραγματικά γιγαντιαία, εκτιμά η Σβένσον, που υποστηρίζει την πρόταση της Νορβηγίας για παγκόσμια συνεργασία ώστε να καθαριστούν οι ωκεανοί από τα πλαστικά απόβλητα.

Η Greenpeace χαιρετίζει τις προθέσεις του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο πως εκτός από μακροπρόθεσμα σχέδια, το πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς τόνοι πλαστικού συνεχίζουν να πέφτουν καθημερινά στις θάλασσες.

«Οι διεργασίες των Ηνωμένων Εθνών είναι αργές», παραδέχεται η Σβένσον. «Θα μπορούσε να μας πάρει δέκα χρόνια μέχρι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για τα πλαστικά σκουπίδια και ακόμα δύο για να εφαρμοστεί».

«Οι κυβερνήσεις των κρατών θα πρέπει να δράσουν άμεσα μόνες τους», καταλήγει η Σβένσον, επισημαίνοντας πως οι θάλασσες απειλούνται ταυτόχρονα από διαφορετικούς παράγοντες: υπεραλίευση, μόλυνση από χημικά και αστικά λύματα και οξείδωση των ωκεανών.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας