Κλείσιμο

"Πνίγονται" στην αιθαλομίχλη Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με αιθαλομίχλη οι Έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και 24 Φεβρουαρίου 2014, σε 23 περιπτώσεις σημειώθηκε υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Η μεγάλη πλειοψηφία των σωματιδίων είναι εκείνα με μικρή διάμετρο και εισβάλουν βαθιά στους πνεύμονες προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην υγεία.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η καύση στα τζάκια ευθύνεται έως και 90% για την παρουσία της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στα τζάκια κάηκαν και φέτος όπως και πέρσι μεγάλη ποσότητα επικίνδυνης επεξεργασμένης ξηλείας αλλά και πλαστικά.

Υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων είχε και η ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μετρήσεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τις μελέτες, οι ώρες με τη μεγαλύτερη ρύπανση είναι από 5 το απόγευμα έως 12 τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η ρύπανση ήταν ιδιαίτερα έντονη αν αναλογιστούμε ότι ο Φεβρουάριος του 2014 ήταν ο δεύτερος θερμότερος τα τελευταία 112 χρόνια. Σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς αναμένεται πενταπλασιασμός των επιπέδων της αιθαλομίχλης.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου