Κλείσιμο

Λατομείο υποδοχέα επικίνδυνων αποβλήτων εντόπισαν επιθεωρητές περιβάλλοντος

Λατομείο, στη Βοιωτία, που λειτουργούσε και ως υποδοχέας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, εντόπισαν, προ μηνός περίπου, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

 Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΚΑΪ, η εναπόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο, γινόταν με άδεια της Πολιτείας!!! Γιατί όπως θα φανεί στην συνέχεια, κάποιοι φρόντισαν, ελάχιστες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, να «περάσουν» προς υπογραφή, στον υπουργό Περιβάλλοντος, την επίμαχη άδεια. 


Συγκεκριμένα, 30/7/2013, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, εξέδωσε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το λατομείο, δίνοντάς του, ταυτοχρόνως και άδεια διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), στο πλαίσιο αποκατάστασης και ανάπλασης των χώρων εξόρυξης αδρανών υλικών, αφού το λατομείο παραμένει ενεργό. Η εν λόγω άδεια, μάλιστα, αναρτήθηκε και στην Διαύγεια με Αριθμό (ΑΔΑ) ΒΛΩΨ0-Ζ54.

Από την ανάγνωση, όμως, της άδειας, προκύπτει ότι κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, περιελήφθησαν σε αυτή και δύο κωδικοί (170301 και 170303) που αφορούν σε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Κάτι που εκμεταλλεύονταν οι ιδιοκτήτες του λατομείου, έως την στιγμή, που παρενέβησαν οι επιθεωρητές. Πρόκειται για δύο εξαδέλφια που φέρονται (θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τι εννοούμε) να έχουν στην αποκλειστική κυριότητά τους, τους δύο λατομικούς χώρους, στους οποίους χωρίστηκε το αρχικό λατομείο.

Η απόφαση αδειοδότησης, κοινοποιήθηκε προς υπογραφή στον υπουργό Περιβάλλοντος, που ας σημειωθεί είχε αναλάβει καθήκοντα λίγες, μόλις, ημέρες ενωρίτερα (24 Ιουνίου έγινε ο ανασχηματισμός και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης). Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση υπεγράφη και από τον υπουργό, αφού θεωρητικά είχε ελεγχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Είχε, όμως, πραγματικά ελεγχθεί;

Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, από τους δύο επίμαχους κωδικούς αφαιρέθηκε ο αστερίσκος (*) που υποδηλώνει (και επισημαίνει), ότι αφορούν σε επικίνδυνα απόβλητα.

Εδώ, λοιπόν, γεννώνται τα πρώτα ερωτήματα:

- ποιός και γιατί παρέλειψε τους αστερίσκους;

- από πόσων τα χέρια πέρασε η απόφαση, πριν πάει προς υπογραφή στον υπουργό Περιβάλλοντος; Κι εάν ελέγχθηκε από περισσότερους, του ενός, υπαλλήλους (από την προσοχή του οποίου μπορεί να διέφυγε η απάλειψη του αστερίσκου), κανείς δεν εντόπισε το σοβαρό αυτό λάθος;

Ακολουθούν, όμως και άλλα ερωτήματα, στα οποία πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις.

Γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι ιδιοκτήτες γειτονικών αγροτικών εκτάσεων, συχνά – πυκνά εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ποιότητα του νερού που αντλούσαν προς άρδευση των χωραφιών τους. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο λατομείο γινόταν εναπόθεση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Κάποια στιγμή, μετά από ερωτήσεις βουλευτών και καταγγελίες αγροτών της περιοχής, το θέμα έφτασε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι και ανέλαβαν δράση.

Αγρότες της περιοχής, μας πληροφόρησαν ότι, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έκαναν «κόσκινο», με μια «τσάπα», όλους τους χώρους εναπόθεσης των υλικών κατεδαφίσεων και οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν ενδεικτικές του τι γινόταν στο συγκεκριμένο λατομείο.

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, αλλά, κατά την προσφιλή τακτική τους, για μια ακόμη φορά, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημά μας, αρκούμενοι να δηλώσουν, ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου.

Απευθύνουμε, λοιπόν, δημοσίως, τα ακόλουθα ερωτήματα, αναμένοντας τις απαντήσεις των αρμοδίων:

- ποιοί προσπάθησαν να πλησιάσουν τους επιθεωρητές, προκειμένου να μάθουν για τα ευρήματα τους, ασκώντας τους, ταυτοχρόνως, πιέσεις να «ρίξουν» το θέμα όσο γίνεται πιό μαλακά;

- μεταξύ αυτών, ήταν πρώην στελέχη του ΥΠΕΚΑ ή συγγενικά τους πρόσωπα;

- προσπάθησε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με τους επιθεωρητές, άτομο με το οποίο έχει ασχοληθεί, στο παρελθόν, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής;

- ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λατομικών χώρων. Ανήκουν στα δύο εξαδέλφια, που φέρονται, ως οι μοναδικοί ιδιοκτήτες ή το 50%, ανήκει, μέσω μελετητή της Βοιωτίας, σε γνωστό επιχειρηματικό Όμιλο, που δραστηριοποιείται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και σιγά – σιγά έχει μπει και στον τομέα των κατασκευών;

Σε όλα αυτά πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, ενώ απάντηση πρέπει να δοθεί και στο ερώτημα, ποιοι και γιατί πέρασαν, προς υπογραφή, στον υπουργό Περιβάλλοντος, την παράνομη αδειοδότηση του λατομείου. Γιατί λόγω της φύσεως των λατομικών πετρωμάτων (ασβεστόλιθοι) και της διαδικασίας εξόρυξης των αδρανών υλικών (με χρήση δυναμίτη), κανένα λατομείο δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ως χώρος απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων. Κι αυτό, γιατί οποιοδήποτε τέτοιο απόβλητο θα εισχωρούσε στο υπέδαφος, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Πηγή: του Δημήτρη Λάππα