ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Λατομείο υποδοχέα επικίνδυνων αποβλήτων εντόπισαν επιθεωρητές περιβάλλοντος

Λατομείο, στη Βοιωτία, που λειτουργούσε και ως υποδοχέας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, εντόπισαν, προ μηνός περίπου, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

 
Λατομείο, στη Βοιωτία, που λειτουργούσε και ως υποδοχέας επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, εντόπισαν, προ μηνός περίπου, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

 Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΚΑΪ, η εναπόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο, γινόταν με άδεια της Πολιτείας!!! Γιατί όπως θα φανεί στην συνέχεια, κάποιοι φρόντισαν, ελάχιστες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, να «περάσουν» προς υπογραφή, στον υπουργό Περιβάλλοντος, την επίμαχη άδεια. 


Συγκεκριμένα, 30/7/2013, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, εξέδωσε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το λατομείο, δίνοντάς του, ταυτοχρόνως και άδεια διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), στο πλαίσιο αποκατάστασης και ανάπλασης των χώρων εξόρυξης αδρανών υλικών, αφού το λατομείο παραμένει ενεργό. Η εν λόγω άδεια, μάλιστα, αναρτήθηκε και στην Διαύγεια με Αριθμό (ΑΔΑ) ΒΛΩΨ0-Ζ54.

Από την ανάγνωση, όμως, της άδειας, προκύπτει ότι κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, περιελήφθησαν σε αυτή και δύο κωδικοί (170301 και 170303) που αφορούν σε επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Κάτι που εκμεταλλεύονταν οι ιδιοκτήτες του λατομείου, έως την στιγμή, που παρενέβησαν οι επιθεωρητές. Πρόκειται για δύο εξαδέλφια που φέρονται (θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τι εννοούμε) να έχουν στην αποκλειστική κυριότητά τους, τους δύο λατομικούς χώρους, στους οποίους χωρίστηκε το αρχικό λατομείο.

Η απόφαση αδειοδότησης, κοινοποιήθηκε προς υπογραφή στον υπουργό Περιβάλλοντος, που ας σημειωθεί είχε αναλάβει καθήκοντα λίγες, μόλις, ημέρες ενωρίτερα (24 Ιουνίου έγινε ο ανασχηματισμός και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης). Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση υπεγράφη και από τον υπουργό, αφού θεωρητικά είχε ελεγχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Είχε, όμως, πραγματικά ελεγχθεί;

Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, από τους δύο επίμαχους κωδικούς αφαιρέθηκε ο αστερίσκος (*) που υποδηλώνει (και επισημαίνει), ότι αφορούν σε επικίνδυνα απόβλητα.

Εδώ, λοιπόν, γεννώνται τα πρώτα ερωτήματα:

- ποιός και γιατί παρέλειψε τους αστερίσκους;

- από πόσων τα χέρια πέρασε η απόφαση, πριν πάει προς υπογραφή στον υπουργό Περιβάλλοντος; Κι εάν ελέγχθηκε από περισσότερους, του ενός, υπαλλήλους (από την προσοχή του οποίου μπορεί να διέφυγε η απάλειψη του αστερίσκου), κανείς δεν εντόπισε το σοβαρό αυτό λάθος;

Ακολουθούν, όμως και άλλα ερωτήματα, στα οποία πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις.

Γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι ιδιοκτήτες γειτονικών αγροτικών εκτάσεων, συχνά – πυκνά εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ποιότητα του νερού που αντλούσαν προς άρδευση των χωραφιών τους. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο λατομείο γινόταν εναπόθεση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Κάποια στιγμή, μετά από ερωτήσεις βουλευτών και καταγγελίες αγροτών της περιοχής, το θέμα έφτασε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι και ανέλαβαν δράση.

Αγρότες της περιοχής, μας πληροφόρησαν ότι, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έκαναν «κόσκινο», με μια «τσάπα», όλους τους χώρους εναπόθεσης των υλικών κατεδαφίσεων και οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν ενδεικτικές του τι γινόταν στο συγκεκριμένο λατομείο.

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, αλλά, κατά την προσφιλή τακτική τους, για μια ακόμη φορά, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημά μας, αρκούμενοι να δηλώσουν, ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου.

Απευθύνουμε, λοιπόν, δημοσίως, τα ακόλουθα ερωτήματα, αναμένοντας τις απαντήσεις των αρμοδίων:

- ποιοί προσπάθησαν να πλησιάσουν τους επιθεωρητές, προκειμένου να μάθουν για τα ευρήματα τους, ασκώντας τους, ταυτοχρόνως, πιέσεις να «ρίξουν» το θέμα όσο γίνεται πιό μαλακά;

- μεταξύ αυτών, ήταν πρώην στελέχη του ΥΠΕΚΑ ή συγγενικά τους πρόσωπα;

- προσπάθησε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με τους επιθεωρητές, άτομο με το οποίο έχει ασχοληθεί, στο παρελθόν, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής;

- ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λατομικών χώρων. Ανήκουν στα δύο εξαδέλφια, που φέρονται, ως οι μοναδικοί ιδιοκτήτες ή το 50%, ανήκει, μέσω μελετητή της Βοιωτίας, σε γνωστό επιχειρηματικό Όμιλο, που δραστηριοποιείται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και σιγά – σιγά έχει μπει και στον τομέα των κατασκευών;

Σε όλα αυτά πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, ενώ απάντηση πρέπει να δοθεί και στο ερώτημα, ποιοι και γιατί πέρασαν, προς υπογραφή, στον υπουργό Περιβάλλοντος, την παράνομη αδειοδότηση του λατομείου. Γιατί λόγω της φύσεως των λατομικών πετρωμάτων (ασβεστόλιθοι) και της διαδικασίας εξόρυξης των αδρανών υλικών (με χρήση δυναμίτη), κανένα λατομείο δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί ως χώρος απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων. Κι αυτό, γιατί οποιοδήποτε τέτοιο απόβλητο θα εισχωρούσε στο υπέδαφος, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

 
«Η κλιματική αλλαγή "ραγίζει" καρδιές»
Η κλιματική αλλαγή εκτός από τις εποχές φαίνεται να «ραγίζει» και τις καρδιές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
20.04.2019, 17:02
Σοκ στην Αργυρούπολη: Άνδρας κατέσφαξε πίτμπουλ με 17 μαχαιριές
Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της άγριας θανάτωσης ενός πίτμπουλ το οποίο βρισκόταν σε περιφραγμένο χώρο...
20.04.2019, 11:31
Κάντε δικό σας, μέσω eBay, έναν πραγματικό και ίσως μοναδικό Τυραννόσαυρο
Το αντίτιμο; 2,95 εκατομμύρια δολάρια.
19.04.2019, 22:41
Θαύμα; Επιβίωσαν οι 200.000 μέλισσες που ζουν στην Παναγία των Παρισίων
Ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων φιλοξενεί από το 2013 τρεις κυψέλες. Κάθε κυψέλη φιλοξενεί περίπου 60.000...
19.04.2019, 16:02
Ξεκινά η διαδικασία για την ανάρτηση στο Κτηματολόγιο σε αρκετές περιοχές
Ξεκίνησε η διαδικασία ανάρτησης στο κτηματολόγιο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε αρκετούς δήμους της...
19.04.2019, 11:30
Ανακαλύφθηκε αρχαίο τέρας που τρομοκρατούσε την Αφρική
Από τις πεδιάδες της Αφρικής στο συρτάρι ενός μουσείου...
18.04.2019, 16:11
Ευρωκοινοβούλιο: Δραματική έκκληση για το κλίμα από την 16χρονη Γκρέτα(vid)
"Το σπίτι μας καταρρέει" επανέλαβε πολλές φορές και με τρεμάμενη φωνή η 16χρονη Γκρέτα, μιλώντας στην...
16.04.2019, 19:14
Ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ έχουν μία 2η ευκαιρία χάρη στον Αρκτούρο (pic-vid)
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης μετέφερε τα αρκουδάκια στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Αρκτούρο στον Αετό Φλώρινας όπου...
16.04.2019, 16:14
«Ανακύκλωσε στους Μπλε Κάδους του Δήμου σου!»
Δράση ανακύκλωσης, την Παρασκευή 19 Απριλίου, στο Δήμο Λαρισαίων
16.04.2019, 14:19
Η εντυπωσιακή στιγμή που μετεωρίτης χτυπάει την Γη (VIDEO)
Η λάμψη ενός μετεωρίτη φώτισε τον ουρανό στην νότια Βραζιλία.
16.04.2019, 09:54

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 24  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.