Κλείσιμο

Ο "πυρετός" στη θερμοκρασία της Γης θα συνεχιστεί λένε οι επιστήμονες.

Απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη τη Γη, στη νέα έκθεση του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Οι εκπομπές των αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οδηγούν σε όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, λένε οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ανέλθουν σε σχεδόν 59 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο τόνους πάνω από τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην περσινή έκθεση του ΟΗΕ.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε νέα δεδομένα που αφορούν την Κίνα και στην επικαιροποίηση του μοντέλου των δεδομένων.
"Η επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου γίνεται κάθε χρόνο που περνά όλο και λιγότερο εφικτή. Οι εκπομπές αυξάνονται συνεχώς, ενώ θα έπρεπε να μειώνονται δραστικά", εξήγησε ο Ολιβερ Γκέντεν, ερευνητής στο γερμανικό Ίδρυμα Eπιστήμης και Πολιτικής (SWP).
To UNEP εκτιμά ωστόσο ότι τεχνικά είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου αυτού.
Η έκθεση που δημοσιοποιείται πριν από την ετήσια διάσκεψη για το κλίμα που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βαρσοβία, δείχνει ότι ο γεωργικός τομέας, που ευθύνεται για το 11% των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, δεν συνέβαλε διόλου στα προγράμματα μείωσης των εκπομπών αυτών.
Περισσότερα από 190 κράτη θα συναντηθούν στην πολωνική πρωτεύουσα για να συνεχίσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν το 2015 σε μια παγκόσμια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου