Μανιάτης: Προσπάθειες για ελληνοποίηση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταβάλλει προσπάθεια για ελληνοποίηση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε η επιλογή αναδόχων για την εκμετάλλευση των τριών μικρών οικοπέδων σε Πατραϊκό, Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, στόχος είναι να απασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες στην ερευνά και στην εξόρυξη τους στον ελλαδικό χώρο, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε προωθείται ΚΥΑ με τον Υπουργό Παιδείας για δημιουργία και ανασχεδιασμό πανεπιστημιακών τμημάτων, τόσο στις προπτυχιακές όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες.

Από τη συγκεκριμένη επένδυση, το ελληνικό δημόσιο θα επωφεληθεί με 15 δις ευρώ σε βάθος 25ετιας, ενώ 2δισ ευρώ θα κατευθυνθούν σε περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης τμήμα των εσόδων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι συμβάσεις θα υπογράφουν σε περίπου ένα μήνα και θα ξεκινήσει η προετοιμασία για δοκιμαστικές εξορύξεις. Στη σύμβαση εμπεριέχονται σύμφωνα με τον υπουργό οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρήτρες που ισχύουν στην Ευρώπη ενώ άμεσα θα υιοθετηθεί ειδικός κανονισμός για τις εξορυκτικές εργασίες.

Προανήγγειλε, ακόμη, πως σε λίγους μήνες θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός "open door" για αλλά οικόπεδα υδρογονανθράκων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα εξερευνήσει πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε κάθε σπιθαμή χερσαίου εδάφους και θαλάσσιας περιοχής, όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφυλίδου