ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Yvo de Boer: Πρέπει να αυξηθεί η τιμή του άνθρακα

«Πρέπει οι τιμές να φτάσουν στην τάξη των 150 ευρώ ανά τόνο, λόγω του ότι έτσι θα σηματοδοτηθεί μια αύξηση που είναι αναγκαία», δήλωσε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη από τη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Yvo de Boer.

 
Η τιμή του άνθρακα πρέπει απαραιτήτως να αυξηθεί σε 150 ευρώ ανά τόνο - υψηλότερη κατά 2,205% από τα τωρινά επίπεδα- προκειμένου η ΕΕ να εκπληρώσει τους στόχους της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, δήλωσε στη EurActiv, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Yvo de Boer.

«Πρέπει οι τιμές να φτάσουν στην τάξη των 150 ευρώ ανά τόνο, λόγω του ότι έτσι θα σηματοδοτηθεί μια αύξηση που είναι αναγκαία», δήλωσε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη από τη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, ο Yvo de Boer.

Τα επιδόματα για τον άνθρακα είναι υπό διαπραγμάτευση στα 6,60 ευρώ ανά τόνο, όμως μια τιμή της τάξης των 150 ευρώ ανά τόνο, συχνά, αναφέρεται ως το ελάχιστο που απαιτείται ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως υποδομές για τη δέσμευση και την αποθήκευση του άνθρακα.

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε θέσει υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή -και το να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου είναι σχεδόν ακατόρθωτο- αυτό που κάνουμε είναι να σπαταλάμε τεράστια ποσά για την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ξοδεύουμε πολύ λιγότερα χρήματα στη μείωση των εκπομπών αερίων», πρόσθεσε ο De Boer.

Χωρίς το όραμα μιας φιλόδοξης και ξεκάθαρης πορείας προς τους στόχους της ΕΕ για το 2050 για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 80% από τα επίπεδα της δεκαετίας του ’90. «Είναι ένα τοπίο στην ομίχλη», ανέφερε ο de Boer, που τώρα εργάζεται ως σύμβουλος για περιβαλλοντικά θέματα για την εταιρεία ελεγκτών KPMG.

Η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ρίξει στο ναδίρ τη ζήτηση και λόγω των μακροπρόθεσμων κακών οιωνών για την έξοδο από αυτή (κρίση).
Τον τελευταίο μήνα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης του παρόντος ζητήματος των μικρών επιδοτήσεων του άνθρακα, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2013 - 2020. Παρά την αρχική άνοδο των τιμών του άνθρακα μετά τη δημοσίευση του σχεδίου, αυτές γρήγορα υποχώρησαν.

Αυτή η αναφορά που συνοδεύθηκε από προτάσεις για άλλες επιλογές, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές του άνθρακα, περιλαμβανομένων της μείωσης των αερίων έως το 2020, της μόνιμης κατάργησης των ζητημάτων αποζημίωσης και της μείωσης των χορηγήσεων.

Εμπόδια ήσσονος σημασίας


Αυτές οι προτάσεις έχουν σταλεί στους εμπλεκόμενους, προκειμένου να γίνει διαβούλευση, παρόλο που αυτές μπορούν να επηρεαστούν από αυτό που ο de Boer ονομάζει «μικρότερα εμπόδια» που οφείλονται στην οικονομική, τη χρηματοπιστωτική και την κρίση στην ευρωζώνη.

Επίσης, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από τη μεριά των υπέρμαχων της λήψης κλιματικών δράσεων. Κατά την περίοδο ανάμεσα στον Ιούνιο του ’11 και τον Ιούνιο του ’12, η Πολωνία άσκησε βέτο τρεις φορές, προκειμένου να αναστείλει τις πολιτικές της ΕΕ που αφορούν στο κλίμα.

Ενώ η νομιμότητα αυτής της πράξης έχει αμφισβητηθεί, οι αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το πολωνικό βέτο ως ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο.

Αλλά ο de Boer, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να προωθήσει μια ατζέντα για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα για τις παγκόσμιες τιμές του άνθρακα και τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας.

«Ισχυρή αίσθηση μου είναι ότι αν ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την Πολωνία να κάνει τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μίγμα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο - τόσο περιβαλλοντικά όσο και πολιτικά», ανέφερε.
 
Λαμία: Ποινή φυλάκισης 16 μηνών σε λυκειάρχη - Πυροβόλησε και σκότωσε γάτα
Το άτυχο ζώο δέχθηκε τη σφαίρα στην σπονδυλική στήλη, και ενώ είχε κανονιστεί να χειρουργηθεί ώστε να του...
15.07.2019, 11:27
Αλλεπάλληλοι θάνατοι προστατευόμενων αργυροπελεκάνων στα Ιωάννινα
Πέντε πτηνά έχουν χάσει την ζωή τους σε μικρό χρονικό διάστημα.
14.07.2019, 17:58
Καλοχώρι: Kιβωτός για τραυματισμένα ζώα - Ζαρκάδια, κύκνοι κουνάβια (pics)
Oι εθελοντές της Δράσης "υιοθετούν" ορφανά ζωάκια, προσπαθώντας να τους παρέχουν όλα τα αναγκαία, για να...
13.07.2019, 11:26
Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον: Πότισμα στην Απολακκιά Ρόδου
Οι δεντροφυτεύσεις έγιναν σε περιοχή που κάηκε από πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2014
12.07.2019, 17:36
Εντυπωσιακό βίντεο με θερμική απεικόνιση της Αθήνας στον καύσωνα από drone
Ένα εντυπωσιακό βίντεο που απεικονίζει τη θερμική απεικόνιση της Αθήνας από ψηλά δημοσιεύει η ομάδα Up Drones.
12.07.2019, 15:27
Μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον ΙΙ»
Αναβάλλεται για τις 16 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα...
12.07.2019, 14:53
Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2019 είναι ελληνικό
Παράλληλα, τρία ακόμη ελληνικά νησιά περιλαμβάνονται στην κορυφαία 15άδα της κατηγορίας και συγκεκριμένα η...
12.07.2019, 14:28
Μπορεί η φύτευση 1 τρισ. δέντρων να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή;
Οι ερευνητές χαρτογράφησαν περιοχές του κόσμου όπου μπορούν να μεγαλώσουν νέα δέντρα καθώς και το πόσο...
12.07.2019, 11:58
Στην Ελλάδα το αρχαιότερο εύρημα Homo sapiens στην Ευρασία
Κρανίο που ανακαλύφθηκε το 1978 στο σπήλαιο Απήδημα, σε απόκρημνη παραλία της Μάνης, είναι τέσσερις και...
10.07.2019, 21:44
Αφαίρεσαν 40 τόνους πλαστικό από τον ωκεανό
Το με βάση την Καλιφόρνια φορτηγό πλοίο Kwai απέπλευσε στις 23 Μαΐου αναζητώντας δίχτυα που χάθηκαν στη...
08.07.2019, 13:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 25  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.