Κλείσιμο

Οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων μέχρι τον Ιανουάριο του 2013

Οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013, με τρόπο δίκαιο προς όλους όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο μελετά την ενοποίηση και κωδικοποίηση όλων των νόμων που σχετίζονται με τα αυθαίρετα και οι οποίοι σήμερα περιλαμβάνονται σε περισσότερα από 40 νομικά κείμενα ενώ ταυτόχρονα ειδική ομάδα εργασίας προχωρά στην κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων και διαβάθμισή τους ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, ώστε να διαχωριστούν οι μικρο-παραβάσεις από τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν αναγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση κόκκινη γραμμή για του υπουργείο παραμένει η 28-07-2011 και καμία αυθαίρετη κατασκευή που έγινε μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα υπάγεται σε ρύθμιση τακτοποίησης.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας για την πολεοδομική μεταρρύθμιση η οποία θα φροντίζει για την απλούστευση των διαδικασιών σε σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα, θα αντιμετωπίζει τις αλληλοεπικαλύψεις ανάμεσα σε διαφορετικές υπηρεσίες και υπουργεία και θα διευκολύνει τις επενδύσεις
.
Παράλληλα η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προχωρά τη διαδικασία για την υλοποίηση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτιρίων.

Ήδη από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Πελ/νησου Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων έχουν εντοπιστεί 1000 τέτοια κτίρια

Όσον αφορά τα έσοδα από την ρύθμιση των αυθαίρετων από 1/08/2012 έως 10/09/2012 ο μέσος όρος των ημερήσιων καταβολών σε παράβολα και δόσεις προστίμων ανέρχεται σε 385.000 ευρω ενώ το διάστημα από 11/09/2012 μέχρι 21/09/2012 ο μέσος όρος ημερήσιων καταβολών έφθασε τις 530.888 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία παράταση για ρύθμιση των αυθαίρετων που δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ λήγει στις 28 Φεβρουάριου 2013.

Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου