Κλείσιμο

Λατομεία Αττικής: Καλά οργανωμένες επιχειρήσεις παράνομης εξόρυξης

Χορός εκατομμυρίων ευρώ γύρω από παράνομες λατομικές εργασίες σε κλειστά λατομεία της Αττικής, που ταυτοχρόνως λειτουργούν και ως χώροι παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα λατομεία Σταύρου, Μαρκοπούλου και Μερέντα, στην Ανατολική Αττική, που αν και κλειστά, τροφοδοτούν την αγορά με λατομικά υλικά, ενώ οι τρύπες των παράνομων εξορύξεων μετατρέπονται σε χωματερές, που καλύπτονται με λίγα εκατοστά χώμα.

Και ως ...καλά οργανωμένες επιχειρήσεις έχουν τους τσιλιαδόρους τους, ώστε να ενημερώνονται σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους, οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Συνήθως, κάνουν καλά την δουλειά τους...

Σήμερα, το πρωί, όμως, φαίνεται ότι τους «έπιασαν στον ύπνο» και μετά από μια καλοστημένη επιχείρηση, άνδρες της νεοσύστατης Ασφάλειας Περιβάλλοντος, που εδρεύει στην ΓΑΔΑ, εντόπισαν τέσσερα φορτηγά να εξέρχονται από τα λατομεία Σταύρου, μεταφέροντας υλικά παράνομης λατόμευσης. Τα φορτηγά κατασχέθηκαν και οι οδηγοί κρατήθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Α.Τ. Μαρκοπούλου.

Πέραν της παραλαβής των παρανόμως εξορυχθέντων λατομικών υλικών, στο λατομείο, που λειτουργεί και ως παράνομη χωματερή, επρόκειτο να εναποτεθούν αστικά απορρίμματα. Κάτι όμως, που δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας της παρουσίας των ανδρών της Ασφάλειας Περιβάλλοντος.

Έτσι, οι οδηγοί των φορτηγών ειδοποιήθηκαν να αλλάξουν δρομολόγιο, προς το λατομείο Ντουμάνη, στην περιοχή της Μαλακάσας, όπου επίσης λειτουργεί παράνομη χωματερή. Κάτοικοι της περιοχής, όμως, τους αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν τις αρχές.

Ας δούμε όμως πως λειτουργούν τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παράνομης εξόρυξης λατομικών υλικών.

Όπως δήλωσαν στον ΣΚΑΪ άνθρωποι που γνωρίζουν την σχετική διαδικασία, στο κύκλωμα εμπλέκονται και μάντρες οικοδομικών υλικών, που, ουσιαστικώς, «ξεπλένουν», τα παρανόμως εξορυχθέντα λατομικά υλικά. Δηλώνουν, ότι προμηθεύτηκαν λατομικό υλικό, από νομίμως λειτουργούντα λατομεία και σε αρκετές περιπτώσεις, διαθέτουν και τα αναγκαία παραστατικά. Σε διαφορετική περίπτωση (εάν, δεν μπορέσουν να βρουν παραστατικά που να δικαιολογούν τις υπάρχουσες ποσότητες) το «σπρώχνουν», όπως είπαν χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΪ παράλληλα με τις νόμιμες ποσότητες, σε λίγο, ίσως, χαμηλότερη τιμή.

Και ευλόγως γεννάται το ερώτημα: τι κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν βλέπουν την παράνομη λειτουργία ενός λατομείου που βρίσκεται εντός των διοικητικών τους ορίων;

Την απάντηση δίνουν τα δεκάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε Δήμους και Κοινότητες, για την παράνομη λειτουργία χωματερών.

Όπως και στην περίπτωση του Μαρκόπουλου, όπου μερικές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του λατομείου, θεωρητικώς, λειτουργεί «Χώρος Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», που στην πράξη δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να «ξεπλένει» τον κύριο όγκο των απορριμμάτων του Δήμου. Γι΄ αυτό και συχνά – πυκνά, στο σημείο εκδηλώνονται πυρκαγιές, για να μειωθεί ο όγκος των συγκεντρωθέντων απορριμμάτων.

Δηλαδή, οι παράνομες χωματερές και τα κλειστά λατομεία σταματούν την λειτουργία τους, τα βράδια, όμως (ή πολύ νωρίς το πρωί) και πάντα με το αζημίωτο..., οι μπάρες ανοίγουν, για να εισέλθουν φορτηγά που μεταφέρουν οικιακά απορρίμματα, τα οποία αφού εναποθέσουν στον χώρο, βγαίνουν φορτωμένα, με παρανόμως, εξορυχθέν λατομικό υλικό.

Πηγή: Δημήτρης Λάππας