ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Nέος Δασικός Κώδικας στη Βραζιλία διχάζει

Mετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την προστασία των τροπικών δασών από την αποψίλωση προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

 
Mετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την προστασία των τροπικών δασών από την αποψίλωση προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ένα νέο δασικό νονοσχέδιο που φαίνεται να αποδυναμώνει την προστασία των δασών της. Με 184 από το σύνολο των 274 ψήφων εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη το σχέδιο αναθεώρησης του βραζιλιάνικου Δασικού Κώδικα (Codigo Florestal) προκαλώντας κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό μέτωπο.

Μια αμφιλεγόμενη αγροτική μεταρρύθμιση


Οι πρόσφατες τροπολογίες δεν περιέχουν σχεδόν κανένα από τα σημεία της αρχικής πρότασης νόμου της Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ. Η εξέλιξη αυτή έχει πάρει έντονη πολιτική χροιά, θεωρούμενη από ευρύτερους κυβερνητικούς και αντιπολιτευτικούς κύκλους ως προσωπική αποτυχία της Ρούσεφ. Όλα αυτά ενόψει της συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Ρίο +20», η οποία έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι τροποποιήσεις του Δασικού Κώδικα αφορούν την αγροτική μεταρρύθμιση, την αποψίλωση των τροπικών δασών, το αίτημα των αγροτών για αναδασμό της γης, αλλά και την παροχή αμνηστίας σε αγρότες που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για παράνομη αποψίλωση και χρήση δασικών εκτάσεων.

Διαμαρτυρίες για την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου


Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νέου νομοθετικού πλαισίου, τερματίζεται μία μακρά λίστα δικαστικών υποθέσεων για παράνομες αποψιλώσεις τροπικών δασών. Παράλληλα δίνονται νέα αναπτυξιακά κίνητρα στους αγρότες. Εντούτοις οι αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις είναι εξίσου μαζικές με κύριο αντεπιχείρημα την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων τροπικού δάσους και σπάνιων οικοσυστημάτων.

Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως κατά την περίοδο 2010-2011 καταστράφηκαν 6238 τ.μ. δάσους.

«Πρόκειται για την αρχή του τέλους των τροπικών δασών» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Greenpeace. H καταστροφή των δασών στη Βραζιλία για αγροτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς έχει πολλάκις κατηγορηθεί στο παρελθόν ως υπεύθυση για τα 2/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τόσο η Greenpeace, όσο και η WWF κατηγόρησαν ευθέως τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας ότι ενδίδει στις πιέσεις του πανίσχυρου αγροτικού λόμπι.

Τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις εμφανίζονται στη θέση εκτάσεων τροπικού δάσους. Σήμερα κυριαρχούν αχανείς φυτείες σόγιας και βοσκοτόπια για βοοειδή. Πολλοί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει τις επίμαχες περιοχές παράνομα. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παροχής αμνηστίας σε όσους νέμονται αντίστοιχες εκτάσεις παράνομα.

Παρά το γεγογός ότι το Εργατικό Κόμμα της Ρούσεφ δε στήριξε τις εν λόγω τροποποιήσεις, οι βουλευτές του δεύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού τις υπερψήφισαν, κλονίζοντας έτσι τις πολιτικές ισορροπίες. Οι υποστηρικτές της Ρούσεφ, αλλά και πλήθος ακτιβιστών αναμένουν μια δυναμική απάντηση από την πλευρά της με την άσκηση προεδρικού βέτο και αναπομπή του επίμαχου νομοσχεδίου εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Xωρίς θεαματικά αποτελέσματα η διάσκεψη για το κλίμα στη Βόννη
Η συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης της Βόννης και η έγκριση των προτάσεων θα γίνουν του...
17.11.2017, 21:17
Ολοκληρώνεται η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα
Με ένα «κατηγορώ» των φτωχών χωρών απέναντι στις πλούσιες τελειώνουν οι εργασίες της COP23. Αίτημα η...
17.11.2017, 11:10
Διήμερο φεστιβάλ πρόληψης – ανακύκλωσης, 19-20 Νοεμβρίου, με πολλές εκπλήξεις.
16.11.2017, 16:56
Χαλάνε το κλίμα για τη Μέρκελ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλησε στη Διεθνή Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα. Υποσχέθηκε μεγαλύτερες...
15.11.2017, 22:52
Ο Μακρόν δεσμεύεται να κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα ως το 2021
Μιλώντας στην Βόννη, ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι...
15.11.2017, 22:43
Μέρκελ: Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν αρκεί, ήταν μόνο η αρχή
«Ξέρουμε ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια αρχή. Ξέρουμε επίσης ότι με βάση τις υπάρχουσες δεσμεύσεις...
15.11.2017, 18:34
Πτεροφάλαινα πέθανε τρεις μέρες αφότου ξεβράστηκε στη Σινική Θάλασσα
Η πτεροφάλαινα, μήκους επτά μέτρων, βάρους 2,8 τόνων και ηλικίας έως πέντε χρόνων, βρέθηκε εγκαταλελειμμένη...
15.11.2017, 13:11
Έρευνα: Το CO2 αυξάνεται αντί να μειώνεται
Μέχρι το τέλος του 2017 θα αυξηθούν οι εκπομπές ρύπων προεδοποιεί η έκθεση Global Carbon Budget. Εάν...
15.11.2017, 12:56
Μπαίνει στα δύσκολα η Διάσκεψη για το Κλίμα
Θα αναμετρηθούν με την πραγματικότητα στις χώρες τους οι Μέρκελ και Μακρόν στη Βόννη. Η Γερμανία κινδυνεύει...
15.11.2017, 12:54
Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» διοργανώνει αναδάσωση στην Πεντέλη
Σας περιμένουμε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί.
14.11.2017, 21:39

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 26  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)