ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Nέος Δασικός Κώδικας στη Βραζιλία διχάζει

Mετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την προστασία των τροπικών δασών από την αποψίλωση προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

 
Mετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την προστασία των τροπικών δασών από την αποψίλωση προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ένα νέο δασικό νονοσχέδιο που φαίνεται να αποδυναμώνει την προστασία των δασών της. Με 184 από το σύνολο των 274 ψήφων εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη το σχέδιο αναθεώρησης του βραζιλιάνικου Δασικού Κώδικα (Codigo Florestal) προκαλώντας κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό μέτωπο.

Μια αμφιλεγόμενη αγροτική μεταρρύθμιση


Οι πρόσφατες τροπολογίες δεν περιέχουν σχεδόν κανένα από τα σημεία της αρχικής πρότασης νόμου της Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ. Η εξέλιξη αυτή έχει πάρει έντονη πολιτική χροιά, θεωρούμενη από ευρύτερους κυβερνητικούς και αντιπολιτευτικούς κύκλους ως προσωπική αποτυχία της Ρούσεφ. Όλα αυτά ενόψει της συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Ρίο +20», η οποία έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι τροποποιήσεις του Δασικού Κώδικα αφορούν την αγροτική μεταρρύθμιση, την αποψίλωση των τροπικών δασών, το αίτημα των αγροτών για αναδασμό της γης, αλλά και την παροχή αμνηστίας σε αγρότες που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για παράνομη αποψίλωση και χρήση δασικών εκτάσεων.

Διαμαρτυρίες για την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου


Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νέου νομοθετικού πλαισίου, τερματίζεται μία μακρά λίστα δικαστικών υποθέσεων για παράνομες αποψιλώσεις τροπικών δασών. Παράλληλα δίνονται νέα αναπτυξιακά κίνητρα στους αγρότες. Εντούτοις οι αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις είναι εξίσου μαζικές με κύριο αντεπιχείρημα την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων τροπικού δάσους και σπάνιων οικοσυστημάτων.

Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως κατά την περίοδο 2010-2011 καταστράφηκαν 6238 τ.μ. δάσους.

«Πρόκειται για την αρχή του τέλους των τροπικών δασών» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Greenpeace. H καταστροφή των δασών στη Βραζιλία για αγροτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς έχει πολλάκις κατηγορηθεί στο παρελθόν ως υπεύθυση για τα 2/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τόσο η Greenpeace, όσο και η WWF κατηγόρησαν ευθέως τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας ότι ενδίδει στις πιέσεις του πανίσχυρου αγροτικού λόμπι.

Τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις εμφανίζονται στη θέση εκτάσεων τροπικού δάσους. Σήμερα κυριαρχούν αχανείς φυτείες σόγιας και βοσκοτόπια για βοοειδή. Πολλοί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει τις επίμαχες περιοχές παράνομα. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παροχής αμνηστίας σε όσους νέμονται αντίστοιχες εκτάσεις παράνομα.

Παρά το γεγογός ότι το Εργατικό Κόμμα της Ρούσεφ δε στήριξε τις εν λόγω τροποποιήσεις, οι βουλευτές του δεύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού τις υπερψήφισαν, κλονίζοντας έτσι τις πολιτικές ισορροπίες. Οι υποστηρικτές της Ρούσεφ, αλλά και πλήθος ακτιβιστών αναμένουν μια δυναμική απάντηση από την πλευρά της με την άσκηση προεδρικού βέτο και αναπομπή του επίμαχου νομοσχεδίου εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Ανακαλύφθηκαν τρία τεράστια φαράγγια κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής
Βρετανοί γεωεπιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής τρία τεράστια και βαθιά φαράγγια...
25.05.2018, 08:35
Απειλείται ο γηραιότερος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών, η καρέτα - καρέτα
Σύμφωνα με την οργάνωση, η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα κολυμπάει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από...
24.05.2018, 17:07
Σχέδιο δέκα φορέων για τις περιοχές Νατούρα
Δέκα διαφορετικοί φορείς της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο τόσο σε διάρκεια...
24.05.2018, 16:03
Κυριακή 3 Ιουνίου κάνουμε FITPIK, περπατάμε και καθαρίζουμε ταυτόχρονα
Ένα νέο είδος άσκησης που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
23.05.2018, 22:01
Διαθέσιμη η εφαρμογή για τις δηλώσεις απόδοσης τέλους πλαστικής σακούλας
Η προθεσμία για την απόδοση του τέλους, που αφορά το πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο του έτους, λήγει στις...
23.05.2018, 17:15
Αυστηρότερους στόχους για την ανακύκλωση υιοθέτησε η ΕΕ
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι σε βάθος τετραετίας θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή διαλογή για τα...
23.05.2018, 12:49
Το πρώτο Ελληνικό νησί που καταργεί τα πλαστικά καλαμάκια
Το κοινωφελές Ίδρυμα «Α.Κ. Λασκαρίδη» σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea...
22.05.2018, 17:06
Νεκρές ακόμη δύο θαλάσσιες χελώνες
Δύο θαλάσσιες χελώνες, του είδους καρέτα - καρέτα, εντοπίστηκαν νεκρές.
22.05.2018, 16:57
Λύση για τα σκουπίδια στην Αιγιάλεια
Έχει κατατεθεί αίτηση για την ανανέωση της άδειας του ΧΥΤΑ με στόχο την ομαλή λειτουργία του στο επόμενο...
22.05.2018, 16:14
Στους ουραγούς της ΕΕ η Αθήνα στην καθαριότητα
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurostat, το 59% των κατοίκων της ευρύτερης Αθήνας απάντησε πως...
22.05.2018, 09:51

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 22  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.