Πάμε για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές CO2 στην ΕΕ;

Μια αύξηση του στόχου μείωσης εκπομπών του άνθρακα της ΕΕ σε 30% στα επίπεδα του 1990 μέσα σε οκτώ χρόνια είναι «πολύ βασική» για τα συμφέροντα του αναπτυσσόμενου κόσμου, είπε ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της ομάδας των G77 των αναπτυσσόμενων χωρών.

Επισημαίνοντας μια ανάλυση της ΕΕ που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, ο Pa Ousman, ο οποίος, επίσης, προεδρεύει, στον συνασπισμό των “Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών” (ΛΑΧ), δήλωσε ότι η αύξηση του στόχου της ΕΕ για το 2020 από 20% σε 30% θα ήταν πολύ φθηνότερη από ό, τι πιστεύεται λόγω της πτώσης της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας.

«Νομίζω ότι τώρα έχουμε μια ευκαιρία για την ΕΕ να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια δεύτερη περίοδος δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο », είπε στην EurActiv, «γιατί αυτό [το θέμα] ήταν ένα σημείο συσπείρωσης για πολλούς από εμάς».

Ερωτηθείς εάν θα ήθελε να δει μια τέτοια κίνηση, εκείνος απάντησε: «Σίγουρα, είναι πολύ βασικό».

Η Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στο Durban τον Δεκέμβριο συμφώνησε σε ένα ευρωπαϊκά εμπνευσμένο «χάρτη πορείας» διαπραγματεύσεων για τη σύναψη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα με δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2015. Η συνθήκη αυτή θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο το 2020.

Σε περίπτωση που αυτά τα χρονοδιαγράμματα χαθούν, οι ελπίδες θα μπορούσαν να «εξατμίσουν» τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε 2 βαθμούς Κελσίου, πέρα από το οποίο τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά και μη αναστρέψιμα, συμφωνούν οι ειδικοί.

Πλήρης συμμόρφωση


Οποιαδήποτε συμφωνία το 2015 θα εξαρτηθεί από την επίτευξη διεθνούς συναίνεσης, και αυτό έχει κλυδωνιστεί από την απόφαση του Καναδά να αποσυρθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο, μια κίνηση που ο Οusman είπε ότι θα πρέπει να προκαλέσει τον προβληματισμό σχετικά με την επιβολή των εν λόγω συμφωνιών.

«Το καθεστώς συμμόρφωσης πρέπει να είναι πιο ισχυρό», είπε. «Είναι δύσκολο, επειδή η συμμόρφωση δεν είχε ποτέ επιβληθεί σε αυτή την πολυμερή διαδικασία και είναι κατά κάποιο τρόπο λίγο χαλαρή. Ας ελπίσουμε ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα πολύ ισχυρό καθεστώς συμμόρφωσης μετά το 2020. "

Ο Ousman μίλησε τηλεφωνικώς από το Λονδίνο, όπου είπε ότι είχε «συζήτηση σε βάθος, με τους συναδέλφους στην ΕΕ για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να διευρύνουμε αυτή την ομάδα για τις αποφάσεις μετά το Durban».

Μια φλέγουσα άτυπη συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ του αναπτυσσόμενου κόσμου, η οποία έφερε καρπούς στο Durban, έχει «χτιστεί» τον τελευταίο χρόνο σε συναντήσεις στο περιθώριο αυτών των διεθνών συνεδρίων.

«Έχουμε πολύ καλές επαφές με τις λιγότερο ανεπτυγμένες και πιο ευάλωτες χώρες», είπε στην EurActiv τον Δεκέμβριο η Επίτροπος για την Κλιματική Δράση Connie Hedegaard

Προσέθεσε, όμως, ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς τη συμβολή των αναδυόμενων οικονομιών, απλά δεν θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτά που θέλουμε, στο εύρος και την ταχύτητα που χρειαζόμαστε»

Κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες

Στο Durban, ο εναγκαλισμός, εκ μέρους της ΕΕ, μιας δεύτερης περιόδου του Κιότο συνδυάστηκε με τους δισταγμούς ορισμένων χωρών της ΒΑΣΙΚΗΣ ομάδας αναδυόμενων οικονομιών –Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία και Κίνα- για την ακριβή φύση των «Κοινών αλλά Διαφοροποιημένων Ευθυνών» που δυνάμωσε τις «συνδέσεις» την ΕΕ -ΛΑΧ

Η Ευρώπη απέδειξε ότι ήταν «ηγέτης του κλίματος» στον κόσμο, είπε ο Ousman στην EurActiv, αλλά προειδοποίησε ότι «ο διάβολος θα είναι στις λεπτομέρειες» των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

«Ανυπομονούμε για τις υποβολές των στόχων ποσοτικής μείωσης των εκπομπών των μερών», είπε. «Αυτό θα μας στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ως προς το πόσο είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν…."

Τον επόμενο μήνα, η ομάδα ΛΑΧ θα συγκεντρωθεί για να συζητήσει τις στρατηγικές στο Μπαγκλαντές, και θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις στην πορεία προς την Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Ρίο+ 20 για την Αειφόρο Ανάπτυξη στις 20 Ιουνίου.

Oρόσημα

•Φεβρουάριος 2012: συνάντηση ΛΑΧ στο Μπαγκλαντές
• 20 έως 22 Ιουνίου 2012: ανοίγει η Διάσκεψη Κορυφής Ρίο+20
• 2015: λήξη προθεσμίας για Πλαίσιο Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή για συμφωνία ενός δεσμευτικού διαδόχου του Πρωτοκόλλου του Κιότο
• 2020: χρονικό όριο UNFCCC για την εφαρμογή της συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο


Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr