Έρχονται οι καλλιέργειες για νέα οικολογικά καύσιμα

Νέες επενδύσεις για την παραγωγή βιο-αιθανόλης που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για οικολογικά καύσιμα σε όσα οχήματα χρησιμοποιούν βενζίνη ετοιμάζουν επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σταδιακά οι απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή και διάθεση βιο-αιθανόλης στην Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να καταθέσει το πόρισμα της ομάδας εργασίας, που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την εισαγωγή και προώθηση της βιο-αιθανόλης στην ελληνική επικράτεια.

Οι επιχειρηματίες εξηγούν ότι η καλλιέργεια που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή βιο-αιθανόλης στην Ελλάδα είναι ο γλυκός σόργος.. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μη γόνιμες περιοχές, ενώ δεν χρειάζεται πολύ νερό. Επίσης οικολογική βενζίνη μπορεί να παραχθεί και από το καλαμπόκι.

Την περίοδο 2000-2006 η παραγωγή βιοαιθανόλης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 300% κι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 218 εργοστάσια ενώ στην Ελλάδα υπάρχει παραγωγή μόνο για βιοντίζελ.

Στην χώρα μας, οι ενεργειακές καλλιέργειες αφορούν κατά κύριο λόγο τον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη, ενώ λίγες εκτάσεις καλλιεργούνται με σόγια.

Η παραγωγή εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή που εκτείνεται από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, ενώ αξιοσημείωτη είναι η καλλιέργεια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που αντιστοιχεί στο 70% περίπου της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου