Κλείσιμο

Οργανώσεις: Προκλητική η δαπάνη για εκτροπή του Αχελώου

Ως προκλητική μεθόδευση χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις την απόφαση του Υπουργού Υποδομών να δαπανήσει 14,5 εκατομμύρια ευρω από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη στήριξη της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου. Οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι με αυτό το τέχνασμα προσπαθεί να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διέταξε αναστολή των έργων εκτροπής.

Τα έργα εκτροπής του Αχελώου που έχουν ήδη κατασκευαστεί μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει € 3 δις από το 1992, τα οποία έχουν πληρωθεί από εθνικούς πόρους αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να χρηματοδοτήσει το έργο αμφισβητώντας της σκοπιμότητα τους. Όπως εκτιμάται για την ολοκλήρωση του θα απαιτηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια που θα πρέπει επίσης να διατεθούν από εθνικούς πόρους.

Οι οργανώσεις θεωρούν πως η "προσωρινή" στήριξη αποτελεί άλλοθι για ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής παρά την προσωρινή δικαστική απόφαση και θα επιφέρει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη ενώ θα ζημιώσει την ελληνική οικονομία, και τις τοπικές κοινωνίες.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου