Κλείσιμο

Τα πρώτα δειλά βήματα της κομποστοποίησης

Τα πρώτα δειλά βήματα κάνει σε δήμους της Αττικής η κομποστοποίηση. Το πρόγραμμα για παραγωγή κομπόστ από οργανικά υπολείμματα θα ξεκινήσει από τους δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς και θα περιλαμβάνει μικρό αριθμό νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Αθηναίων και Κηφισιάς μαζί με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων-Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η κομποστοποίηση στους δήμους θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2012 και θα καλύπτει πληθυσμό 3.000 κατοίκων σε κάθε έναν από τους δήμους. Στην Αθήνα αναμένεται να εφαρμοστεί στην περιοχή των Άνω Πατησίων όπου θα τοποθετείται ξεχωριστός κάδος χρώματος καφέ δίπλα στους κοινούς κάδους των συμβατικών απορριμμάτων.

Σε κάποιες γειτονιές της Κηφισιάς εξετάζεται η διανομή μικρότερων κάδων χωρητικότητας 30 λίτρων σε κάθε κατοικία, ενώ στους δημότες που θα συμμετέχουν θα σταλούν οικιακοί κάδοι συλλογής των απορριμμάτων τροφής των 7 λίτρων.

Το υλικό θα συλλέγεται με οχήματα των δήμων και θα οδηγείται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου