Κλείσιμο

Καταφύγιο ή ιχθυόσκαλα ο όρμος της Βάρκιζας;

Την απορία κατά πόσο είναι αλιευτικό καταφύγιο ο όρμος της Βάρκιζας διατυπώνουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κοιτούν με επιφυλακτικότητα τους ψαράδες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο λιμανάκι, δίπλα στην πλαζ Yabanaki. Την κλειστή πλαζ, στην οποία επιτρέπεται η είσοδος μόνο με εισιτήριο όπως παραπονούνται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μάς είπε κάτοικος της Βάρκιζας, οι ψαράδες αλιεύουν παράνομα στον κόλπο της Βάρκιζας ακόμη και 10 μέτρα από την ακτή με δίχτυα που έχουν ξηλώσει όλο το βυθό της Βάρκιζας.

Από το αρμόδιο Γραφείο του Λιμενικού Τμήματος Βουλιαγμένης πληροφορηθήκαμε ότι στον όρμο της Βάρκιζας δεν υπάρχει τοπική απαγόρευση όσον αφορά στην αλιεία ενώ τα αλιευτικά σκάφη διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν και πρέπει να τηρούνται κανόνες ανά είδος στην απόστασή τους από την ακτή. Σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για σκάφη που έχουν άδεια για δίχτυα παραγάδια. Ως προς τα συγκεκριμένα δεν έχει τεθεί περιορισμός στην απόστασή τους από την ακτή.

Όπως ορίζει ο κανονισμός, περιορισμοί υπάρχουν μόνο εφόσον υπάρχουν λουόμενοι οπότε ο ψαράς υποχρεούται βάσει νομοθεσίας να μαζέψει τα δίχτυα. Η Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα αλιείας έχει γίνει πιο αυστηρή μάς τονίζουν από το Λιμενικό.

Για παράδειγμα, η παλαιότερη νομοθεσία για τις τράτες όριζε να κρατούν απόσταση 70 μέτρων από την ακτή. Ακριβώς επειδή το εργαλείο τους μάζευε μεγάλη ποσότητα ψαριών και προκαλούσε ζημιά στην πανίδα, η νέα νομοθεσία έχει θέσει όριο απόστασης τα τρία ναυτικά μίλια. Το Λιμενικό πραγματοποιεί περιπολίες και από την ξηρά και στη θάλασσα με περιπολικά πλωτά σκάφη μάς διαβεβαίωσε ο λιμενοφύλακας.


Στο ερώτημα δημότη της Βάρκιζας εάν τα αλιεύματα πωλούνται παράνομα και εάν η λειτουργία της ψαραγοράς που έχει στηθεί στο λιμάνι είναι παράνομη, από το Λιμενικό Τμήμα της Βουλιαγμένης ειπώθηκε ότι η δραστηριότητα των ψαράδων κρίνεται νόμιμη εφόσον τηρούνται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαγγελματική αλιεία και ότι σύμφωνα με την Οδηγία επιτρέπεται μόνο η πώληση των νωπών αλιευμάτων απευθείας από τα σκάφη των ψαράδων στον καταναλωτή. Δεν πρόκειται για ιχθυόσκαλα συμπλήρωσαν καθώς απαγορεύεται η πώληση αλιευμάτων που αλιεύονται από άλλο θαλάσσιο χώρο ενώ πριν από δύο χρόνια είχαν συλληφθεί δύο πλανόδιοι πωλητές, επειδή είχαν μεταφέρει τα αλιεύματα στο σημείο με φορτηγό.

Η απίστευτη μόλυνση που προκαλούν είτε από πετρέλαια, είτε από λάδια είτε από ξεψάρισμα των διχτυών τους είναι προκλητική επέμεινε ο κάτοικος και συνέχισε λέγοντας ότι στις 8 Ιουλίου του 2010 οι περίοικοι είχαν παρατηρήσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα κατά μήκος σχεδόν της μισής παραλίας της Βάρκιζας ακριβώς μπροστά στην πλαζ και κάλεσαν στο λιμεναρχείο.

Για αυτή την πληροφορία ο λιμενοφύλακας ξεφύλλισε το βιβλίο συμβάντων και στάθηκε στην ημερομηνία 7/7/2010.

Επρόκειτο για ρύπανση από πίσσα στερεάς μορφής μπροστά από την πλαζ Γιαμπανάκι, η οποία και περισυνελέγη την επόμενη ημέρα μάς διάβασε από την αναφορά. Εύλογο ερώτημα ήταν από πού προέκυψε η πίσσα. Ανέτρεξε και στο δελτίο καιρού. «Τα κομμάτια της πίσσας μεταφέρθηκαν με τους ισχυρούς νότιους ανέμους που έπνεαν την ημέρα εκείνη» ανέφερε. Ας δούμε όμως και την ανακοίνωση που εξέδωσε την επόμενη ημέρα το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Στην ανακοίνωση αναγράφεται ότι παρατηρήθηκε ρύπανση από στερεά πετρελαιοειδή, το προηγούμενο βράδυ, στη λουτρική εγκατάσταση «ΥΑΒΑΝΑΚΙ» Βάρκιζας, σε μήκος ακτογραμμής περίπου 50 μέτρων. Συμπληρώνεται επίσης ότι έσπευσαν άμεσα στο σημείο στελέχη της Λιμενικής Αρχής Βουλιαγμένης και σε συνεργασία με προσωπικό της εγκατάστασης, ξεκίνησαν εργασίες απορρύπανσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, με ικανοποιητικά αποτελέσματα., με ικανοποιητικά αποτελέσματα. εκίνησαν εργασίες απορρύπανσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Εδώ και πολλά χρόνια οι επαγγελματίες έχουν εκδώσει άδεια που απαγορεύει την ερασιτεχνική αλιεία σε όλο το μήκος του παράνομου λιμανιού με επακόλουθα πατέρας με την κορούλα του που κάθισε στη μύτη του λιμανιού να ψαρέψει, να δεχθεί επίθεση από 10 τραμπούκους που τον προπηλάκισαν και μάλιστα δέχθηκε και χτυπήματα στο πρόσωπο, μπροστά στο κοριτσάκι, που ούρλιαζε από το φόβο του λέει αγανακτισμένος ο συνομιλητής μας.

Και αυτή την πληροφορία όμως την αναζητήσαμε στο βιβλίο συμβάντων της Λιμενικής Αρχής. Καταγγελία δεν είχε γίνει ενώ ακόμη και σε περίπτωση που θα είχε κληθεί η Αστυνομία, θα είχε ειδοποιηθεί αμέσως και η αρμόδια Αρχή.

Υπάρχει απόφαση απαγόρευσης όσον αφορά στο αλιευτικό καταφύγιο αλλά αυτή προέρχεται από τη Δημοτική Ενότητα Βούλας- Βάρης– Βάρκιζας- Βουλιαγμένης, η οποία διαχειρίζεται και το αλιευτικό καταφύγιο εξηγούν από το Λιμενικό της Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με καλάμι για την ασφάλεια των πολιτών από τα σκάφη.


Από το αρμόδιο Γραφείο του Λιμενικού Τμήματος Βουλιαγμένης μάς τόνισαν ότι περιστατικά τραμπουκισμού θα πρέπει να καταγγέλλονται στην Άμεση Δράση του Λιμενικού Σώματος, στον αριθμό 108 ή στο τοπικό Λιμενικό Τμήμα.

Εάν σημειώθηκε το περιστατικό του ξυλοδαρμού ίσως να μην το μάθουμε ποτέ.
Εάν ευσταθεί πάντως ο ισχυρισμός του κατοίκου, μάλλον η αρμόδια Αρχή πρέπει ενισχύσει την εποπτεία στη στεριά αφού ο φόβος είναι ικανός να κλείσει στόματα και να αναγκάσει ακόμη και τους αυτόπτες μάρτυρες να τηρήσουν σιγήν ιχθύος...
Πηγή: Λιάνα Θάνου