"Βρετανικά πυρά" για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη

Στο στόχαστρο του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν βρέθηκαν "μια χούφτα χώρες" τις οποίες κατηγόρησε κάποιες ότι έθεσαν υπό ομηρία τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Σε μήνυμά του που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα τόνισε ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθούμε αντιμέτωποι με το αδιέξοδο που απείλησε με αποτυχία αυτές τις συνομιλίες. 

"Δεν πρέπει ποτέ ξανά να αφήσουμε μια παγκόσμια συμφωνία που πρέπει να οδηγήσει σ' ένα περισσότερο οικολογικό μέλλον να τεθεί υπό ομηρία από μόνο μια χούφτα χώρες", πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός χωρίς να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Πιο σαφής από τον πολιτικό του προϊστάμενο ήταν ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα ότι πολέμησε εναντίον μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "σημαντικό και εποικοδομητικό" το ρόλο της χώρας του στη Σύνοδο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες περιφερειακά ώστε να επιτευχθούν συμφωνίες με καλύτερες προοπτικές ενόψει της Συνόδου του 2010 στο Μεξικό.
Πηγή: skai.gr