Κλείσιμο

Η ομοφυλοφιλία στο σινεμά - Η πρώτη ταινία με θέμα τα δικαιώματα των γκέι

To ζήτημα της ομοφυλοφιλίας αποτελούσε -αποτελεί ακόμα και σήμερα- ζήτημα ταμπού ακόμα και στη δυτική κοινωνία, κάτι που φαινόταν και στη "βιτρίνα" της, τον κινηματογράφο. Όσοι δημιουργοί θέλησαν να μιλήσουν για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην 7η τέχνη στιγματίστηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με το νόμο. Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την πρώτη ταινία που τόλμησε να πραγματευτεί αυτό το ευαίσθητο θέμα - όχι χωρίς συνέπειες. 

«Different from the others» (1919)

Θεωρείται η πρώτη ταινία παγκοσμίως με θέμα την ομοφυλοφιλία. Σε αυτήν ο εβραίος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Όσβαλντ τάσσεται καθαρά υπέρ της κατάργησης της παραγράφου 175 (καταργήθηκε μόλις το 1994) που ποινικοποιεί σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανδρών. Την πρεμιέρα της ταινίας στο Βερολίνο ακολούθησαν επεισόδια.



«Οι Ψίθυροι» (1961)

Η Σίρλει ΜακΛέιν υποδύεται μια λεσβία δασκάλα δημοτικού που ερωτεύεται τη συνάδελφό της (Όντρεϊ Χέπμπορν). Το έργο αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια του σκηνοθέτη Γουίλιαμ Γουάιλερ αφού στην πρώτη με τίτλο «Οι σκιές που περνούν» πιέστηκε από την εταιρεία παραγωγής να βρει happy end. Σε αυτήν η δασκάλα στο τέλος αυτοκτονεί.



«Θάνατος στη Βενετία» (1971)

Το βιβλίο του Τόμας Μαν μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι. Ο πρωταγωνιστής Γκούσταβ φον ’σενμπαχ είναι ένας συγγραφέας 50 ετών, ο οποίος ερωτεύεται έναν νεαρό που μένει στο ίδιο ξενοδοχείο. Η ταινία πραγματεύεται την καταπίεση ενός απαγορευμένου πάθους καθώς και τον έρωτα προς ένα ανήλικο πρόσωπο και μάλιστα του ίδιου φύλου. Ένα ταμπού – μέχρι και σήμερα.



«Δεν είναι ο ομοφυλόφιλος διεστραμμένος αλλά η κατάσταση στην οποία ζει» (1971)

Ως ομοφυλόφιλος, ο σκηνοθέτης Ρόζα φον Πράουνχαιμ γνώριζε πολύ καλά πώς είναι να καταπολεμάς αισθήματα ενοχής και μίσους. Η ταινία δείχνει τις διάφορες φάσεις που περνάει ο πρωταγωνιστής, ένας γκέι άνδρας: από την καθημερινότητα μιας σχέσης που θυμίζει γάμο μέχρι το κοινόβιο ομοφυλόφιλων.



«Ωραίο μου πλυντήριο» (1985)

Με το ρόλο του σε αυτή τη ταινία ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι-Λιούις έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την ιστορία ενός Πακιστανού (Γκόρντον Γουόρνεκι) που αναλαμβάνει ένα καθαριστήριο στο Λονδίνο και ερωτεύεται. Η σχέση των δυο ανδρών δεν γίνεται αποδεκτή από τους γύρω τους.



«Το δικό μου Αϊντάχο» (1991)

Ο Μάικ (Ρίβερ Φίνιξ), ένα παιδί που ζει στο δρόμο, ψάχνει τη μητέρα του. Τον συνοδεύει ο Σκοτ (Κιάνου Ριβς), τον οποίο ερωτεύεται ο Μάικ χωρίς ανταπόκριση. Η ταινία αυτή θέτει το θεμέλιο λίθο για το New Queer Cinema, τη χρυσή εποχή για το σινεμά με θέμα την ομοφυλοφιλία.



«Brokeback Mountain» (2005)


«Το μυστικό του Brokeback Mountain» πραγματεύεται τη σχέση δυο ανδρών. Οι δυο καουμπόι Τζακ (Τζέικ Γκίλενχαλ) και Ένις (Χιθ Λέτζερ) κάνουν παρέα, πηγαίνουν για κυνήγι, πίνουν αλλά δεν μπορούν ποτέ να είναι ζευγάρι. Ο Ανγκ Λι κέρδισε τρία Όσκαρ με αυτό το αξέχαστο δράμα.



«Κάρολ» (2015)


Η Κέιτ Μπλάνσετ και η Ρούνι Μάρα υποδύονται στην ταινία Κάρολ δύο γυναίκες που ερωτεύονται στη Νέα Υόρκη του 1950. Κρατούν κρυφή τη σχέση τους αφού εκείνη την εποχή η σεξουαλική επανάσταση, ο φεμινισμός και το κίνημα των ομοφυλόφιλων φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο.
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle