"Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι Πολίτες πια!", συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο από το ΕΛΙΑΜΕΠ

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το κέντρο Europe Direct, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: “Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι Πολίτες πια! Μετανάστευση εντός της ΕΕ & Ευρωπαϊκή Κρίση”, την Τρίτη 15η Ιανουαρίου 2013, στις 18.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), Αίθουσα Gisele Vivier.

Θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα μιας μελέτης που εκπονήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόγραμμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ερευνητικό πρόγραμμα MOVEACΤ). Γλώσσα εργασίας θα είναι η ελληνική.

Το πρόγραμμα MOVEACT εξετάζει τις εμπειρίες και τις απόψεις Ευρωπαίων πολιτών που μετακινήθηκαν εντός της ΕΕ – τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται – αναζητώντας απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:

• Οι μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ είναι ενταγμένοι στις κοινότητες όπου έχουν εγκατασταθεί; Συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή;

• είναι «πρωτοπόροι» της ενωμένης Ευρώπης / αισθάνονται «Ευρωπαίοι πολίτες» ή απλά είναι «μετανάστες» σαν τους άλλους που χρησιμοποιούν το δικαίωμα της ελευθερης μετακίνησης και εγκατάστασης στην ΕΕ;

Τα ευρήματα αυτά αφορούν τους Βρετανούς, Γερμανούς, Πολωνούς και Ρουμάνους πολίτες που ζουν στην Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται πολιτικά και κοινωνικά στην Ελλάδα. Παράλληλα θα προβληθεί βίντεο όπου αποτυπώνονται οι εμπειρίες εννέα Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στα τέσσερα εξεταζόμενα κράτη μέλη.
Πηγή: skai.gr