Τον Ιούλιο το 2ο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβάλ

Το 2ο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβάλ είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22  μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011. 

To φετινό Φεστιβάλ θα δώσει έμφαση σε Έλληνες νέους δημιουργούς οι οποίοι κινούνται στο χώρο της τζαζ και χρήζουν μιας ευρύτερης προβολής και επικοινωνίας με το κοινό.  Πρόκειται για καλλιτέχνες πιστούς στο προσωπικό τους αισθητικό όραμα που έχουν καταφέρει να αναδειχθούν διεθνώς στην απαιτητική της τζαζ μουσικής. Το επίπεδο των μουσικών θα είναι και φέτος εξαιρετικά υψηλό και η δουλειά που θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας και μελέτης της μουσικής και της αισθητικής τέχνης.

Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων στο χώρο του Πατινάζ, ξεκινάει το Φεστιβάλ με τους "σουινγκαριστούς" Jazz Steps το γκρούπ του τμήματος τζαζ του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Ακολουθεί το δυναμικό So & So Quartet, ένα εξαιρετικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο από την Καλαμάτα με την μουσική επιμέλεια του ντράμερ Αντώνη Κουτίβα. Το ίδιο βράδυ εκλεκτός καλεσμένος του Φεστιβάλ ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People μας απογειώνει με jazz-funk και afro beat διάθεση.

Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο  Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας μας έρχεται από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης ο εκρηκτικός πιανίστας Γιώργος Τσώλης με το τρίο του και μας ταξιδεύουν μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις στην πολύχρωμη ιστορία του τζαζ πιάνο.  Ακολουθεί η Αλεξάνδρα Λέρτα που με την αιθέρια φωνή της και τους Ad Hoc Quartet μας παρουσιάζουν πολύ φρέσκιες διασκευές κλασικών τζαζ τραγουδιών του 30' και του '40. Καλεσμένος τους ο καλός Έλληνας σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.

Η Κυριακή 24 Ιουλίου είναι άλλη μια τζαζ βραδιά στο Κάστρο. Άνοιγουν οι ατμοσφαιρικοί και υποχθόνια μελωδικοί Broken Fingers του Γιώργου Δασκαλάκη από την Ουτρέχτη με τον Καλαματιανό Πάνο Μάραντο στο μπάσο. Το Φεστιβάλ κλείνει με το project του συνθέτη-ενορχηστρωτή και κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη "Contextual" (CD Inner Circle Music 2011). Κοντραμπάσο μέσα από loop station, ο Mingus και το ελληνικό Θαλασσάκι, κουαρτέτο εγχόρδων, φωνή, πιάνο και περίεργα κρουστά συνθέτουν τον μουσικό καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσονται οι ήχοι του Κλαμπάνη.

Στο Αμφιθέατρο του Κάστρου θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 12€

Το 2ο Διεθνές Τζαζ Φέστιβαλ Καλαμάτας διοργανώνεται από την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία "Mellotron" και τους μουσικούς Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις". Αρωγός είναι ο υπό ίδρυση Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας. Συνεπικουρούν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας αναμέσα σε άλλους.
Τη γενική γραφιστική επιμέλεια έχει ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (diadrasi), στον ήχο θα είναι ο Αλέξης Γκίκας, στη βιντεοσκόπηση ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ πολύτιμοι συμπαραστάτες για άλλη μια χρονιά οι εθελοντές!

Πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011
Πάρκο Σιδηροδρόμων - Χώρος Πατινάζ 21.00
ελεύθερη είσοδος

  • Jazz Steps (Δημοτικό Ωδείο Καλαματας) Σωτήρης Κάτσος - ντραμς, Γιώργος Γεωργαντάς - ηλ.μπάσο, Στράτος Νικολόπουλος - πιάνο, Αρίωνας Γυφτάκης κοντραμπάσο, Γιώργος Χοχώλης ηλ.κιθάρα, , Αθηνά Δρούμπαλη - φωνή, Κατερίνα Μπαρμπαρούση - φωνή
  • So and So Quartet (Καλαμάτα) Αντώνης Κουτίβας - ντραμς, Αρίωνας Γυφτάκης - κοντραμπάσο, Μιχάλης Μπαστακός - ηλ.κιθάρα, Παναγιώτης Καψαμπέλης - ηλ.κιθάρα, Πηνελόπη Πιστιόλη - φωνή
  • Adedeji Adetayo's Neo Yoruba People (Ελλάδα-Νιγηρία) Adedeji Adetayo-κιθάρα,φωνή Daniel Adegbola - ηλ. μπάσο, Βαγγέλης Στεφανόπουλος - πλήκτρα, Γιάννης Αγγελόπουλος - ντραμς 
Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
Αμφιθέατρο Κάστρου 21.00
είσοδος 12€

  • Γιώργος Τσώλης Τριο (Ελλάδα-Ιταλία) Γιώργος Τσώλης - πιάνο, Στάθης Έλιο κοντραμπάσο, Francesco De Rubeis - ντραμς 
  • Αλεξάνδρα Λέρτα & Ad Hoc Quartet guest Γ.Παπαναστασίου (Ελλάδα-Ισπανία-Ολλανδία) Αλεξάνδρα Λέρτα - φωνή, Miguel Rodriguez - πιάνο, Βασίλης Στεφανόπουλος - κοντραμπάσο, Robert Jan Van Straalen - ντραμς, Γιάννης Παπαναστασίου - σαξόφωνο
Με την αρωγή του Βασιλικού Κονσερβατορίου της Χάγης


Kυριακη 24 Ιουλίου
Αμφιθέατρο Κάστρου 21.00
είσοδος 12€

  • Broken Fingers (Ελλάδα-Αυστρία-Χιλή) Γιώργος Δασκαλάκης ηλ.κιθάρα, Γιάννης Χατζηδάκις πιάνο, Πάνος Μάραντος κοντραμπάσο, Martin Grabher-ντραμς, Alejandro Rivas-σαξόφωνο
  • Petros Klampanis "Contextual" (Ελλάδα-Γερμανία) Πέτρος Κλαμπάνης - κοντραμπάσο, loops, σύνθεση, ενορχήστρωση, Σπύρος Μάνεσης - πιάνο, Bodek Janke - κρουστά, Ελένη Βαλεντή - φωνή

Βιογραφικά συμμετεχόντων

ADEDEJI ADETAYO & NEO YORUBA PEOPLE
Συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο Deji Adetayo θα μπορούσε από μόνος του να ακουστεί ως ένα ολόκληρο φωνητικό σύνολο.  Η επιλογή του υλικού παντρεύει αρμονικά τη jazz και το afrobeat με τη soul και το gospel με τη folk και τη funk. Οι μουσικές του έχουν ηχογραφηθεί στη Νιγηρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία, συμπεριλαμβάνοντας μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς της κάθε χώρας. Μαζί του ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος στα πλήκτρα, ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα και ο Daniel Adegbola στο ηλ. μπάσο και τα φωνητικά.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ: CONTEXTUAL
Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μπασίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής που τα τελευταία χρόνια ζει στη Νέα Υορκή, θα παρουσιάσει στο Καλαμάτα Τζαζ Φεστιβάλ το ντεμπούτο CD του "Contextual" με τη σύμπραξη σπουδαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και  κουαρτέτου εγχόρδων. Από τo Γενάρη του 2008, ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι κάτοχος του Μaster of Performance, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY, Aaron Copland School of Music). Σε αυτό το διάστημα έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής (Paul Bollenback, Gilad Hekselman, David Berkman, Gretchen Parlato, Ron Affif, Yotam Silberstein, Antonio Hart, Christos Rafalides, Βodek Janke κ.α.) Είναι συνεργάτης του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας

BROKEN FINGERS
Οι Broken Fingers είναι το project του κιθαρίστα Γιώργου Δασκαλάκη που ζει και εργάζεται στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Είναι κάτοχος του μάστερ στη τζαζ σύνθεση στο Utrecht Conservatorium ενώ έχει ολοκληρώσει το Bachelor in Music στην τζαζ κιθάρα. Συνεργάζεται με το νέο Καλαματιανό κοντραμπασίστα Πάνο Μάραντο που βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην Ολλανδία κάνοντας το BMus στο τζαζ κοντραμπάσο. Το πολύ ενδιαφέρον τζαζ σύνολο συμπληρώνεται με τον Χιλιανό Alejandro Rivas στο σαξόφωνο, τον Αυστριακό Martin Grabher στα ντραμς και τον Κρητικό Γιάννη Χατζηδάκη στο πιάνο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΡΤΑ & AD HOC QUARTET feat. ΥΑΝΝΙS PAPANASTASSIOU
Η Αλεξάνδρα Λέρτα αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της ως ηθοποιού (απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου) και να ακολουθήσει το δρόμο της τζαζ όταν βρέθηκε σε ένα σεμινάριο της μεγάλης Sheila Jordan το 2001. Φέτος αποφοίτησε επιτυχώς από τη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης και  θα παρουσίασει με τους Ad Hoc Quartet τη δική της προσέγγιση σε γνωστά  κομμάτια του τζαζ ρεπερτορίου. Ενορχηστρώσεις σπιρτόζες και περιπετειώδεις σε γνωστά κομμάτια της τζαζ του '30 και του '40. H μπάντα δημιουργήθηκε στην Ολλανδία και μέλη της είναι ο Ισπανός Miguel Rodriguez στο πιάνο, ο Robbert Jan van Straalen από την Ολλανδία και ο βιρτουόζος κοντραμπασίστας Βασίλης Στεφανόπουλος.  Μαζί της ο γνωστός Έλληνας τζαζ σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΛΗΣ ΤΡΙΟ
Ο Κεφαλλονίτης πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Τσώλης ζει από το 2004 στην Χάγη και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές στο Master του Τζαζ Τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης. Το δεμένο τριο του με τους Στάθη Έλιο στο κοντραμπάσσο και τον Ιταλό Fransesco de Rubeis στα ντράμς παίζει τις δικές του  συνθέσεις και έχει αναφορές στη fusion jazz του Chick Corea, στη latin ρυθμολογία και την εκρηκτικότητα του Michel Camilo. Η μουσική του εστιάζει στις αρμονικές εναλλαγές μιας έντονης δυναμικής  με μια πιο εσωστρεφή και μελωδική χροιά. Ο Τσώλης έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους εντος και εκτός Ελλάδος και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως Heijn van der Geyn, Eric Ineke, John Ruoco, David De Marez Oyens κ.α.
Πηγή: skai.gr