Advertisement

Τα νέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


ΕΣΠΑ: Ρεκόρ καθυστερήσεων.Ούτε 1 ευρώ στην πραγματική οικονομία!

 

Τεράστιες καθυστερήσεις, που ίσως αποτελούν ρεκόρ για το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ στην πραγματική οικονομία από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καταγράφεται εδώ και ενάμιση χρόνο από την ημέρα που προκηρύχθηκαν. Πρόκειται για 440 εκατομμύρια ευρώ που θα τόνωναν την αγορά, όπως είχε υποσχεθεί το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης . Την ίδια ώρα οι αξιολογητές των προγραμμάτων παραμένουν όπως καταγγέλλουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο , την ώρα που 7 στις 10 προτάσεις ενδιαφερομένων απορρίπτονται,καθώς δεν προσθέτουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας .Μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί  κανένα απολύτως χρηματικό ποσό.Το υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς να έχει απαντήσει σε αντιπολίτευση και όσους έκαναν αίτηση για την καθυστέρηση εξαγγέλλει νέα προγράμματα, χωρίς να ολοκληρώσει τα υπό εκτέλεση 

Αναλυτικά :
Στις 11/2/2016 προκηρύχθηκαν οι 4 δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνεΚ για πτυχιούχους, ανέργους για δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, τουρισμό και μικρομεσαίους. 
Μέχρι σήμερα η ανοργανωσιά και οι καθυστερήσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ στην ιστορία των ΚΠΣ, ΕΣΠΑ.

α) Η δράση για τον τουρισμό ένα χρόνο και 1 μήνα μετά τις 11/2/2016 που είχε ανακοινωθεί (10/7/2016 υποβλήθηκαν οι προτάσεις από  2552 επιχειρήσεις) ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ. 
Στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει η αξιολόγηση στα τέλη Μαρτίου με τα αποτελέσματα μετά το ΠΑΣΧΑ. Λεφτά μετά τον Ιούνιο!! καθώς θα πρέπει πρώτα μετά την προένταξη να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις δικαιολογητικά για οριστική ένταξη, να ελεγχθούν, να εκδοθούν αποφάσεις μετά από συνεδρίαση, να γίνει το Πληροφοριακό Σύστημα για να υποβάλλουν δαπάνες και μετά αφού ελεγχθούν να λάβουν τα χρήματα.
Όμως τα Μαϊο ξεκινά η τουριστική περίοδος και οι επιχειρήσεις δύσκολα θα μπορούν να τρέξουν τα έργα τους αφού θα έχουν τη φούρια των ξένων και Ελλήνων που θέλουν να κάνουν διακοπές. 

β) Η Δράση για τους Μικρομεσαίες ξεκίνησε μετά από 1 χρόνο από την προκήρυξη (υποβολή 8/7/2016 από 9.577 επιχειρήσεις) να αξιολογείται τη Δευτέρα 6 Μαρτίου. 
Στην καλύτερη περίπτωση τα αποτελέσματα μέχρι το ΠΑΣΧΑ. Λεφτά και εδώ μετά τον Ιούνιο καθώς θα πρέπει πρώτα μετά την προένταξη να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις δικαιολογητικά για οριστική ένταξη, να ελεγχθούν, να εκδοθούν αποφάσεις μετά από συνεδρίαση, να γίνει το Πληροφοριακό Σύστημα για να υποβάλλουν δαπάνες και μετά αφού ελεγχθούν να λάβουν τα χρήματα.


γ) ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ
Ενώ τα αποτελέσματα προένταξης εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 (2.444 άτομα) μέχρι σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ καθώς η διαδικασία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017.
Και εδώ τα λεφτά πιθανώς να δοθούν μέχρι τον Ιούνιο για όσους είναι έτοιμοι. Όμως αυτό εξαρτάται εάν είναι έτοιμα τα σχετικά πληροφοριακά συστήματα αλλά και οι διαδικασίες ελέγχου. 

δ) ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πρόσφατα μετά από ένα χρόνο (2/2017) ανακοινώθηκε η προένταξη 1524  νέων ανθρώπων ανέργων στην συντριπτική τους πλειοψηφία για να δημιουργήσουν την δική του νεοφυή επιχείρηση.
Με βάση τις διαδικασίες του κ. Χαρίτση θα πρέπει μέχρι τις 28 Απριλίου να καταθέσουν δικαιολογητικά. Είναι σίγουρο ότι και εδώ λεφτά μέχρι τον Ιούνιο λίγο δύσκολο. 

ΜΟΔ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Βασικό πρόβλημα στις καθυστερήσεις είναι το γεγονός ότι η ΜΟΔ Α.Ε. δεν έχει προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα. Επίσης ποτέ ο κ. Χαρίτσης δεν ρωτούσε τη ΜΟΔ όταν ανακοίνωνε χρονοδιαγράμματα αξιολόγησης. Έπεσε σε όλα έξω.

Για το λόγο αυτό και δεν προκηρύσσονται και νέες δράσεις. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΔ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επισημαίνεται ότι η ΜΟΔ έχει την ευθύνη για όλο το ΕΣΠΑ για να δημιουργήσει συστήματα για την αξιολόγηση και παρακολούθηση των έργων.

Αλήθεια στο ΠΔΕ 2016 πόσα χρήματα είχαν δεσμευτεί και δεν απορροφήθηκαν για τις 4 δράσεις;
 
Μέσα Μαΐου ξεκινούν αιτήσεις για την μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων
27.04.2017, 17:15
ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ λένε «όχι» στην απελευθέρωση των Κυριακών
27.04.2017, 17:11
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
25.04.2017, 13:26
Ε.Ε.Α-ΕΣΑ:"2η ευκαιρία στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση"
25.04.2017, 13:00
Σε διεθνή έκθεση στο Τόκυο τα Επιμελητήρια Χανίων και Ρεθύμνου
24.04.2017, 13:41
Iσπανοί ξενοδόχοι: Πιο ακριβό ή καθόλου all inclusive για τους Βρετανούς
24.04.2017, 13:30
AGT Facility Services :Έτσι ξεπεράσαμε την κρίση
20.04.2017, 13:37
Πως εκπίπτει ως δαπάνη η μισθοδοσία (Ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών)
Εγκύκλιος(ΠΟΛ) του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αφορά την...
20.04.2017, 13:21
Μετά τον Σεπτέμβρη συμψηφισμός ασφ. εισφορών βάση εισοδήματος 2016
19.04.2017, 17:52
Δράσεις για τη προβολή της Κέρκυρας, της Τρίπολης και του Αγ. Νικολάου
18.04.2017, 08:52

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 9  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)