Κλείσιμο

Κάλεσμα ΣΕΒΕ για ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και της εξωστρέφειας

Επισημαίνει παράλληλα ότι είναι επιβεβλημένη πλέον η άμεση εφαρμογή πρωτοβουλιών και δράσεων για: την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για εισαγωγές πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, την ενίσχυση της ρευστότητας / χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, την απλούστευση της γραφειοκρατίας και γενικότερα τη διασφάλιση κατά το δυνατό ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις παραγωγικές/ εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον νέο επενδυτικό νόμο, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να εστιάσουν στις επιχορηγήσεις και όχι στις φορολογικές απαλλαγές, καθώς η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι σήμερα το ζητούμενο.
«Βεβαίως η σημασία της φορολογικής απαλλαγής παραμένει για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και θα πρέπει η σχετική διαδικασία να απλουστευθεί αισθητά, χωρίς περιορισμούς, σε σχέση με την επιδότηση», σημειώνει και προσθέτει: «Μείζον θέμα είναι η με κάθε τρόπο διευκόλυνση της ρευστότητας, όπως με την επανεξέταση της υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, τη διεύρυνση της έννοιας της ίδιας συμμετοχής και την αύξηση των δόσεων της επιχορήγησης με βάση την υλοποίηση της επένδυσης. Επίσης, οι περιορισμοί ως προς την απασχόληση θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς στόχος θα πρέπει να είναι καταρχάς η διατήρηση του προσωπικού των επιχειρήσεων στον αριθμό που βρίσκεται σήμερα».

Βασικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν, προσθέτει, και ως προς την απλοποίηση, τυποποίηση και συντόμευση της όλης διαδικασίας από την υποβολή μέχρι την ολοκλήρωση και η παράλληλη με το σχέδιο νόμου επεξεργασία του εφαρμοστικού πλαισίου. Δύο βασικές προϋποθέσεις για τις όποιες αλλαγές, πέραν βεβαίως της ανάγκης εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τον επενδυτικό νόμο, είναι:
-Η διασφάλιση αξιόπιστου, αντικειμενικού και ευέλικτου μηχανισμού αξιολογήσεων-εγκρίσεων-εκταμιεύσεων,
-Η διασφάλιση διαδικασιών one-stop-shop ή τουλάχιστον fast track για όλες τις επενδύσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές.

Αιτήματα του ΣΕΒΕ αποτελούν ακόμη ο άμεσος έλεγχος και εκκαθάριση - περαίωση εκκρεμοτήτων παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων και η παράταση της διάρκειας ισχύος των αντίστοιχων νόμων του 2004 και του 2011 μέχρι το τέλος του 2017, χωρίς όρια και προϋποθέσεις. 
Σχετικά με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών σημείωσαν οι χώρες Κύπρος (+25%), Ιρλανδία (+21%), Ηνωμένο Βασίλειο (+11%) και Κροατία (+11%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών καταγράφηκε στα κράτη-μέλη Λιθουανία (-5%), Ελλάδα (-3%), Φιλανδία (-3%) και Εσθονία (-2%).

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, παρόλο που παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι αυτή η εικόνα είναι συγκυριακή και οφείλεται στη μεγάλη εξάρτηση των εξαγωγών από τα πετρελαιοειδή που, λόγω της τιμής του πετρελαίου, είναι μειωμένες σε αξία. Η πορεία των υπόλοιπων κλάδων είναι ανοδική ή και έντονα ανοδική.
«Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με πιο πρόσφατο αυτό των capital controls, οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους αντέχουν και συνεχίζουν την προσπάθεια να είναι παρούσες στο εξωτερικό», καταλήγει.

Πηγή: paseges.gr
Πηγή: skai.gr