Κλείσιμο

Το Top Ten που θα διεκδικήσει τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα»

Έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την οδική ασφάλεια οι δημοσιογράφοι μέλη του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την πρόσκληση να «περάσουν» πρώτοι με τα 18 υποψήφια για την τελική δεκάδα αυτοκίνητα από το νέο τμήμα  του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ που αποτελεί την παράκαμψη της  Στυλίδας στο ύψος του Μαλιακού κόλπου.
Η εκδήλωση είχε τριπλό σκοπό:
• Πρώτος να αναδεχθεί η δεκάδα από τα 18 νέα μοντέλα που  κυκλοφόρησαν  το 2014 μέσα από την οποία θα ανακηρυχτεί «Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς  2015 για την Ελλάδα»
• Δεύτερος να «ξαναθυμηθούν»  τα μέλη- δημοσιογράφοι του θεσμού  τις  τεχνολογικές εφαρμογές που έχει  το κάθε ένα από αυτά
• Τρίτος να συμμετάσχουν τα μέλη – δημοσιογράφοι του θεσμού στις δοκιμές ασφάλειας που πραγματοποιούνται στα 19,2 χλμ. του νέου τμήματος  της ΠΑΘΕ πριν δοθεί επίσημα στην κυκλοφορία,  λίγο πριν τις γιορτές ή στις αρχές του Ιανουαρίου, με τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν φέτος.

Η δεκάδα των υποψηφίων μοντέλων
Ο πρώτος σκοπός επιτεύχθηκε με την ανάδειξη από τα 20 μέλη του θεσμού  που διανύει αισίως τον 9ο χρόνο του, με μυστική ψηφοφορία, των δέκα επικρατέστερων μοντέλων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο: «Αυτοκίνητο της  χρονιάς 2015 για την Ελλάδα». 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκε από την εφορευτική επιτροπή, έδειξε ότι αυτά που συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις των δημοσιογράφων και τα οποία αποτελούν την τελική 10δα (με αλφαβητική σειρά) είναι :
Honda       CRV
Hyundai     i10
Mercedes  GLA
Nissan       Qashqai
Opel          Corsa
Peugeot    308
Renault     Captur
Seat          Toledo
Toyota       Aygo

Οι δημοσιογράφοι που ψηφίζουν στο θεσμό κατά αλφαβητική σειρά είναι : Σωτήρης Βουτσελάς , Πάνος Διπλαράκος , Θωμάς Ευθυμίου , Γιάννης Κανουπάκης, Αντώνης Κόλλιας, Γιάννης Κουτελιέρης, Δημήτρης Κοσκινάς, Διονύσης Λιβέρης, Νίκος Λουπάκης , Νίκος Μαρινόπουλος, Ηλίας Ματζαβάς, Γιάννης Παμπούκης, Φώτης Ραίσης , Σπύρος Ρέκκας, Γιάννης Σταυρόπουλος, Γιάννης Τσιρογιάννης, Τριαντάφυλλος Τσουλφάς, Πάνος Φιλιππακόπουλος, Βαγγέλης Φακατσέλης, Πέρης Χαλάτσης.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο,  στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, απ’ όπου και απηύθυνε  εγκάρδιο χαιρετισμό στα μέλη του θεσμού.  Οργανωτής του θεσμού, ήταν η εταιρία Promauto των Αντώνη και Άρη Στοιβαχτάρη. Υπενθυμίζεται ότι στα 9 χρόνια του θεσμού η Φθιώτιδα φιλοξενεί για2η φορά τους δημοσιογράφους: Το 2007 στην Λαμία και τώρα στη Στυλίδα.

Το νέο οδικό έργο
Πριν από την ψηφοφορία, οι δημοσιογράφοι, με όλα τα υποψήφια αυτοκίνητα και το «Αυτοκίνητο του 2014», το Renault Clio, είχαν την ευκαιρία να περάσουν πρώτοι από το νέο μεγάλο οδικό έργο «Παράκαμψη Στυλίδας - Καραβόμυλου» μήκους 19,2 χμ, και προϋπολογισμού 200 εκ. που είναι μέρος του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, στο τμήμα του Μαλιακού κόλπου. To έργο αυτό είναι το προτελευταίο που θα παραδοθεί πριν την ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ που θα γίνει με το τμήμα των Τεμπών.
Η κατασκευή της παράκαμψης έχει ήδη ολοκληρωθεί και όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι που ήταν παρόντες, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία πριν την περίοδο των εορτών. Αυτό που απομένει να γίνει είναι οι τελικές δοκιμές στα διάφορα συστήματα ασφάλειας.
Η διέλευση γνωριμίας και «δοκιμής» του οδικού αυτού τμήματος, έγινε χάρη στην συνεργασία των δημοσιογράφων με την εταιρία παραχώρησης «Κεντρική Οδός».  Η εταιρία παραχώρησης  « Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.»,  είναι η εταιρία «Νέα Οδός»,  που έχει αναλάβει τη μελέτη, σχεδιασμό, κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του έργου Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65».
Το έργο παραχώρησης με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), από ημικόμβο με ΠΑΘΕ έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία οδό (συνολικό μήκος 174 χλμ.), καθώς και στη διαχείριση («Κεντρική Οδός»)  του τμήματος της ΠΑΘΕ από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες ( συμπεριλαμβάνεται και το νέο τμήμα παράκαμψης της Στυλίδας). Αυτό το δεύτερο κομμάτι, έχει συνολικό μήκος 57,02 χλμ. και αφορά σε έργα που εκτελούνται και θα παραχωρηθούν στην εταιρεία προς χρήση, από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η δοκιμή του δρόμου
Τα μέλη του θεσμού είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη νέα γενιά των αυτοκινήτων με όλα τα τελευταία συστήματα ασφαλείας σε έναν δρόμο ο οποίος έχει κατασκευαστεί και αυτός με την τελευταία τεχνογνωσία  και τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.
Ως πρώτη διαπίστωση από την διέλευση καταγράφεται πως το έργο έχει λεπτομερή και ακριβή σήμανση, είναι  φιλικό στον οδηγό, χωρίς μεγάλες κλίσεις ή σημεία – παγίδες, οι δε στροφές είναι ανοιχτές, με καλή ορατότητα και τα προσπεράσματα γίνονται με ασφάλεια. Μέσα στις τρείς σήραγγες ο φωτισμός είναι επαρκής όταν ο οδηγός εισέρχεται σ’ αυτές μετά από έντονη ηλιοφάνεια στο ανοιχτό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.
Η διέλευση – ξενάγηση έγινε από τον κ. Αντώνη Γαννούτσο, προϊστάμενος του τομέα Κατασκευών έργων στο υπουργείο Μεταφορών στη Λαμία ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι , η παράκαμψη Στυλίδας – Καραβόμυλου, όπως και το υπόλοιπο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, έχει κατασκευαστεί με βάση όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και όλα τα συστήματα ασφαλείας αλλά και παρακολούθησης της κυκλοφορίας, σηματοδότησης και συντήρησης.
Ειδικά για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως τόνισε εκ μέρους της εταιρίας παραχώρησης «Νέα Οδός», η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας κα. Φωτεινή Λάμπρου, έχει τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός   1075 ο οποίος θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων η κ. Λάμπρου διευκρίνισε πως προχωρεί με γρήγορο ρυθμό και εντός χρονοδιαγραμμάτων, η κατασκευή όλων των προβλεπομένων σταθμών εξυπηρέτησης οδηγών, κατά μήκος του οδικού δικτύου ευθύνης της Κεντρικής Οδού.


Στο Mc ArthurGlen και στον ΝΟΕ
Αναφορικά με τα υποψήφια αυτοκίνητα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν από κοντά την 10δα στο εκπτωτικό χωριό Mc ArthurGlen, στα Σπάτα Αττικής από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.
Η τελική ψηφοφορία για να αναδειχθεί το «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ 2015»  θα φιλοξενηθεί και πάλι στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ) στο Μικρολίμανο Πειραιά, στις 11 Δεκεμβρίου.
Δίπλα στην οργάνωση είναι πάντα η Aegean, η οποία φροντίζει για την παρουσία των δημοσιογράφων από την Θεσσαλονίκη, τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων Cooper  - Avon και τα λιπαντικά της εταιρίας Eneos

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης