Συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ραΐσι - Αγνοείται η τύχη του - Σε εξέλιξη έρευνες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και δύο ακόμη άτομα φέρεται να βρίσκονταν στο ελικόπτερο μαζί με τον Ραΐσι - Ομάδες διάσωσης πραγματοποιούν έρευνες

Ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι  και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, συνετρίβη την Κυριακή καθώς πετούσε πάνω από ορεινό έδαφος με πυκνή ομίχλη κατά την επιστροφή έπειτα από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters .

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «βρίσκονται σε κίνδυνο».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, όπως και ο κυβερνήτης της επαρχίας και ο κύριος ιμάμης της περιοχής.

«Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι προσπάθειες διάσωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς στην περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσβατη, επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη.  

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε όλα τα τακτικά της προγράμματα για να μεταδώσει προσευχές για τον Ραΐσι σε ολόκληρη τη χώρα ενώ καλύπτει σε ζωντανή σύνδεση τις ομάδες διάσωσης που πραγματοποιούν έρευνες στην ορεινή περιοχή με τα πόδια μέσα σε πυκνή ομίχλη.

Στον επίσημο λογαριασμό του Ιρανού προέδρου στο Instagram έχει αναρτηθεί μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα».

«Ατύχημα σημειώθηκε με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο» στην περιοχή Τζόφα, στη δυτική επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα, το περιστατικό είχε επιβεβαιώσει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αχμέντ Βαχίντι, στην κρατική τηλεόραση, αναφέροντας ότι ένα από τα ελικόπτερα  συνοδείας που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι πραγματοποίησε «ανώμαλη προσγείωση», προσθέτοντας ότι οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στο σημείο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι στο σημείο σπεύδουν οκτώ ασθενοφόρα με τις έρευνες ωστόσο να συναντούν πολλές δυσκολίες λόγω των "δυσμενών καιρικών συνθηκών", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση.

"Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή", πρόσθεσε, καθώς το σημείο βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό του Εξωτερικών συνετρίβη την Κυριακή καθώς πετούσε πάνω από ορεινό έδαφος με πυκνή ομίχλη στο δρόμο της επιστροφής από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters

Το πρακτορείο πρόσθεσε πως "τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης" "έχουν σταλεί στο σημείο".

Ο αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μοκμπέρ, αναχώρησε από την Τεχεράνη προς το τέλος του απογεύματος για την Ταμπρίζ συνοδεία πολλών υπουργών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η περιοχή του περιστατικού είναι κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

ιράν

Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο κράτη στον ποταμό Άρας.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, εξελέγη πρόεδρος το 2021 και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του επέβαλλε αυστηρότερους νόμους περί ηθικής, επέβλεψε μια αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και πίεσε σκληρά στη διάρκεια συνομιλιών για τα πυρηνικά με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι ο διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν.
 

Πηγή: skai.gr