«Υποταγή», ένα βιβλίο που διχάζει

«Υποταγή», ένα βιβλίο που διχάζει
Αντίτυπα ‘κατεβασμένα’ παράνομα από το ίντερνετ είναι η καλύτερη διαφήμιση για το καινούργιο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ. Αποσπάσματα του βιβλίου του που κινείται στο χώρο των «πιθανοτήτων», όπως ο ίδιος λέει, μετέτρεψαν το έργο σε μέγα πολιτικό θέμα στη Γαλλία.

Η υπόθεση με δυο λόγια: ένας μουσουλμάνος Πρόεδρος έρχεται στην εξουσία το 2022. Οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές υποστήριξαν το κόμμα του για να αποτρέψουν την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στην προεδρία. Ο μουσουλμάνος Πρόεδρος πάντως καταργεί την θρησκευτική ελευθερία και επιβάλλει την μαντήλα ως υποχρεωτική καθώς και την πολυγαμία. Η Ούρσουλα Βέλτερ, ανταποκρίτρια του γερμανικού ραδιοφώνου DLF στο Παρίσι, λέει σχετικά:

«To βιβλίο πραγματεύεται μια σειρά από επίκαιρα ερωτήματα και η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται στο προσκήνιο. Η Σαρία, το ισλαμικό κόμμα που θα αναλάβει την εξουσία από το 2022, όλα αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα, με την ξενοφοβία, αλλά και με την αποτυχία των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης με την προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν στηρίγματα στη θρησκεία. Όλο αυτό το λογοτεχνικό κοκτέιλ προκαλεί μεγάλο θόρυβο διότι είναι τεταμένη η πολιτική κατάσταση».

Ένα βιβλίο που πολώνει τη γαλλική κοινωνία

Το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ πολώνει. Κάποιοι μιλούν για «προφητικό λόγο», για την «προσφορά ενός διανοούμενου», για μια «αντίσταση απέναντι στο πολιτικά ορθό». Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ρατσισμό και επανάληψη των κλισέ που αφορούν το Ισλάμ. Η Ούρσουλα Βέλτερ λέει και πάλι επ΄αυτού:

«Δηλώνει στους επικριτές του πως η ισλαμοφοβία δεν είναι μορφή ρατσισμού. Θα πρέπει ωστόσο να λάβει υπόψη του ότι o αρχισυντάκτης της Liberation έγραψε πως τώρα οι ακροδεξιοί επέστρεψαν στην υψηλή λογοτεχνία. Πάντως για το βιβλίο εκφράστηκε ακόμα και ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πως αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς το βιβλίο και μόνο για τον λόγο ότι υπάρχει αυτή η δημόσια συζήτηση και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην διολισθήσουν σε αισθήματα ξενοφοβίας».

O Oουελμπέκ παραδέχεται πάντως πως παίζει με τις φοβίες των Γάλλων, οι οποίες έχουν να κάνουν με την απώλεια της ταυτότητας και των δυτικών αξιών. Ο κριτικός λογοτεχνίας Μισέλ Μπεγκλέ λέει πως το μυθιστόρημα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Και προσθέτει πως δεν πρόκειται για επίθεση στη μουσουλμανική θρησκεία αλλά για κριτική σε μια δημοκρατία που επαναπαύεται.

Οι εκδόσεις Flammarion κυκλοφόρησαν καταρχάς 150.000 αντίτυπα στην Γαλλία, ενώ σε δέκα μέρες θα κυκλοφορήσει το βιβλίο στα ιταλικά και στα γερμανικά.


Πηγή: Πηγή: DW - Μαρία Ρηγούτσου (DLF)